Merchtemnaren maken zich zorgen over toekomst Ginder-Ale

din 26 aug 2014

De Merchtemse bierdrinkers maken zich grote zorgen om hun lokale trots: het Ginder-Ale bier. De kenners merken sinds enkele weken dat de smaak veranderd is en bovendien is het alcoholpercentage plots opgetrokken van 5,1 procent naar 5,5 procent.

Pieter Vercauteren is een bierkenner uit Merchtem en drinkt dagelijks 2 Ginder-Ale's.  Hij stelt vast dat z'n dagschotel niet meer hetzelfde smaakt.  Ook werd volgens hem het alcoholpercentage opgetrokken van 5,1 naar 5,5 %.   

In een persbericht laat Inbev weten dat het alcoholpercentage niet is aangepast. Het bedrijf bevestigt wel dat een aantal flesjes een verkeerd etiket heeft gekregen, met een fout alcoholpercentage. De kenners geloven Inbev niet. Volgens hen wordt er geraakt aan het brouwproces.

Ook Kris Vanbuggenhout, voorzitter van de biervereniging Geuzeneuze, stelt vast dat Ginder-Ale vandaag anders smaakt in vergelijking met vroeger.  Hij betreurt dit enorm want Ginder-Ale was jarenlang de trots van Merchtem. 

Ginder Ale werd door de voormalige Brouwerij Martinas in 1928 op de markt gebracht. In 1973 nam Artois de brouwerij over en zo kwam het merk -na verschillende fusies- bij de groep AB InBev. Ginder Ale werd tot 1991 gebrouwen in  Merchtem waarna de productie naar Leuven werd overgebracht. Sindsdien zwijgt InBev het bier volgens de liefhebbers dood.