Fietssuggestiestrook

Fietssuggestiestroken Merchtem: okerkleurige asfalt vervangt verf

woe 3 apr

Voor een beter fietscomfort en om gladheid te vermijden, worden die suggestiestroken in Peizegem-centrum (Merchtem) samen met de vernieuwing van de rijweg geasfalteerd in okerkleurige asfalt. Als het project positief wordt geëvalueerd, dan wordt het ook toegepast bij de vernieuwing van andere gemeentewegen waar fietssuggestiestroken zijn.

Iedereen kent ze wel: de geschilderde okerkleurige fietssuggestiestroken die de plaats voor de fietsers op de rijweg aanduiden waar geen fietspad is. Vaak zijn die met regenweer erg glad. “Bovendien vergen die geschilderde fietssuggestiestroken ook heel wat onderhoud, want ze moeten elk jaar opnieuw in oker worden herschilderd”, zegt schepen van Mobiliteit Lien Casier (CD&V Plus). “Omdat wat verf of gietasfalt de rijweg van de Nieuwbaan in de centrum van Peizegem niet meer opgelapt krijgt, gaan we die nu herasfalteren. Meteen worden daar de geschilderde fietssuggestiestroken in okerkleurige asfalt aangelegd. Zonder weerverlet starten de werken op 3 april. Ze zullen duren tot en met 12 april. Het gaat om de Nieuwbaan vanaf het jeugdhuis Tronk tot de Groenstraat, goed voor zo’n halve kilometer.”

“In Peizegem-centrum is de rijweg onvoldoende breed om een fietspad aan te leggen. Vandaar dat er fietssuggestiestroken zijn geschilderd. De verf kan glad zijn en dus kiezen we nu voor de duurzamere oplossing door het herasfalteren in okerkleurige asfalt. De werken worden geraamd op 140.000 euro inclusief BTW. Als dit project positief wordt geëvalueerd, zal het zeker een uitvoering zijn die we in de toekomst nog gaan herhalen in andere straten waar geschilderde fietssuggestiestroken zijn, toch als we opnieuw deel uitmaken van de meerderheid na de gemeenteraadsverkiezingen.”

“Het is ook niet overal mogelijk. In de Stoofstraat in Merchtem-centrum gaat het bijvoorbeeld om een gewestweg, waar de gemeente niet bevoegd is. Daar zijn speciale thermoplasten gebruikt voor de fietssuggestiestroken. De omleiding tijdens de werken in Peizegem, zal dezelfde zijn als die van Peizegem-kermis. Die start op vrijdag 19 april en duurt tot en met zondag 28 april 2024.”