Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minder ongevallen aan spooroverwegen: “Maar de tol blijft erg hoog”

Minder ongevallen aan spooroverwegen: “Maar de tol blijft erg hoog”

Vorig jaar vielen er in ons land 11 doden bij ongevallen aan spooroverwegen. Het ging in totaal om 32 ongevallen. In Vlaams-Brabant werd in 2022 geen dodelijk slachtoffer genoteerd. “Het ene jaar is het andere niet. In 2021 vielen er in de provincie nog 4 dodelijke slachtoffers. Het blijft dus belangrijk om mensen er attent op te maken dat ze de verkeersregels respecteren”, waarschuwt Frédéric Petit van Infrabel.

Vorig jaar viel er maandelijks één dodelijk slachtoffer in ons land bij een ongeval aan een spooroverweg. Het aantal ongevallen is al enkele jaren in dalende lijn, maar de tol is en blijft volgens spoorwegbeheerder Infrabel bijzonder zwaar. “Een mensenleven is zoveel meer waard dan een minuut tijdwinst”, zegt Frédéric Petit. “Daarom willen we alle weggebruikers nogmaals oproepen om de verkeersregels te volgen. Heb je toch een incident, breng jezelf dan eerst in veiligheid en verlaat de sporen. Verwittig daarna de hulpdiensten zodat het treinverkeer kan stilgelegd worden.”

Net zoals de voorbije jaren voert Infrabel samen met Spoorwegpolitie, lokale politie en Securail controleacties uit. “Overtredingen aan overwegen kunnen boetes opleveren van 320 tot 4.000 euro, een intrekking van het rijbewijs en een rijverbod voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar. De overtreders moeten ook een schadevergoeding betalen voor de opgelopen schade en de minuten vertraging voor het treinverkeer”, aldus Petit.