Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minister Crevits over Brusselse plannen: "Schaarse grond niet afpakken van Vlaamse boeren"

Minister Crevits over Brusselse plannen: "Schaarse grond niet afpakken van Vlaamse boeren"

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) en haar federale collega David Clarinval (MR) en zijn Vlaamse collega Hilde Crevits (CD&V) zijn verbaasd over de plannen van het Brusselse Gewest om landbouwgrond aan te kopen in Vlaams-Brabant. Crevits en Clarinval waarschuwen voor de schaarste van de landbouwgrond in de Rand en de impact op de prijs van grond.

Dat er straks Brusselse spruitjes worden geteeld in Vlaamse grond vindt ook Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) geen goed idee. ""Er is grote schaarste aan landbouwgrond in Vlaanderen. Ik vind dat Brussel de indruk geeft dat ze eigen gronden willen hebben om voedsel te produceren voor eigen volk", zegt Crevits. "Dat terwijl onze Vlaamse boeren voedsel produceren voor overal in de wereld en met veel plezier ook voor de Brusselaars. Ik vind het ook vreemd dat een regering daar geld voor uittrekt. Zonder enig overleg willen ze de schaarse grond afpakken van onze Vlaamse landbouwers."

De opmerkingen van de Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) deden ook bij federaal minister van Landbouw David Clarinval de wenkbrauwen fronsen. "Zijn aankondiging dat het Brusselse Gewest in Vlaams- en Waals-Brabant grond zou aankopen, getuigt van een middeleeuwse opvatting over de verdeling en werking van ons land", zegt Clarinval. "De aanpak toont ook weinig respect voor het werk van onze boeren in Vlaanderen en Wallonië."

Clarinval roept de Brusselse minister van Leefmilieu rond de tafel te gaan zitten met zijn Vlaamse en Waalse collega. "De aanpak die Maron voorstelt zou de stijgende prijs van de grond alleen maar accentueren. De prijs is nu al het onderwerp van hevige speculatie waardoor de gronden financieel steeds minder toegankelijk worden. Dat gaat in tegen de doelstelling van lokale landbouw", besluit Clarinval.