eva_demesmaeker.png

N-VA: EVA DEMESMAEKER

vrij 10 mei 2019

Eva Demesmaeker (23) staat op de tiende plaats op de lijst voor de federale verkiezingen. Ze is een nieuwkomer in de politiek en woont in de Halse deelgemeente Lembeek. Eva wil vanaf september aan de slag als leerkracht LO, is studente biologie in het afstandsonderwijs en geeft dansles. RINGtv.be legde haar twee vragen voor.

Wat is je drijfveer om je te engageren in de politiek en wat zegt dat over je persoonlijkheid?

“Ik heb me in de eerste plaats geëngageerd om bij de N-VA te gaan in Halle, omdat ik me wou inzetten voor de stad en me volledig kon vinden in hun programma. Ik kreeg toen plaats 23 voor de gemeenteraadsverkiezingen. Totaal onverwacht kreeg ik ruim voldoende stemmen en een plaats in de gemeenteraad. Dat was voor mij een gouden kans om al veel vroeger dan verwacht veel te kunnen bijleren. Dankzij een sterk team en de goede hulp van iedereen binnen onze fractie heb ik de voorbije maanden enorm veel geleerd en me eigenlijk ook goed geamuseerd. Door de kans die ik nu krijg om ook op een nationale lijst te staan, leer ik er alleen maar meer over. Ik sta op de lijst omdat ik ervan overtuigd ben dat België beter kan en de Vlaamse waarden niet uit het oog verloren mogen worden. Ik ben iemand die met vrijwel iedereen door een deur kan. Goede ideeën zijn goede ideeën, van welke partij ze ook komen. Net als in Halle moet er ook nationaal nog veel aangepakt worden en daar wil ik me graag voor inzetten.”

Stel dat je verkozen raakt, wat is dan het eerste punt dat je zo snel mogelijk wilt aanpakken of realiseren in Halle-Vilvoorde? 

"Voor mij zijn ons Nederlands, ons erfgoed en onze manier van leven cruciale aandachtspunten, want ze vormen onze identiteit. Taal en cultuur versterken onze samenleving en verbinden de mensen met elkaar. Mijn omgeving is aan het verfransen en begint andere waarden als vanzelfsprekend te vinden. Ik zou me dan in de eerst plaats willen inzetten om ons tegen deze verfransing te behoeden en onze Vlaamse waarden en groene rand te waarborgen. Ook vind ik dat ondernemers ons respect en vertrouwen verdienen. Het zijn zij die de handen uit de mouwen steken, risico’s nemen, onderneming oprichten, innoveren en werk geven aan anderen. Lagere belastingen en minder administratieve rompslomp, daar hebben de ondernemers nood aan. Ook natuur ligt me nauw aan het hart.Zeker in Halle-Vilvoorde hebben we enkele fantastische bossen die zeker aandacht verdienen. De lucht- en waterkwaliteit in Vlaanderen en biodiversiteit moet nog verder verbeterd worden."