Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nationale Veiligheidsraad versoepelt maatregelen: winkels mogen open, meer sociaal contact wordt mogelijk

Nationale Veiligheidsraad versoepelt maatregelen: winkels mogen open, meer sociaal contact wordt mogelijk

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om de maatregelen rond het coronavirus verder te versoepelen. Heel wat winkels mogen volgende maandag openen onder strenge voorwaarden en er is vanaf zondag - op Moederdag - meer sociaal contact mogelijk. Sportwedstrijden op professioneel en amateurniveau blijven verboden tot en met 31 juli. Ook restaurants en cafés blijven zoals verwacht dicht.

De Nationale Veiligheidsraad komt daarmee tegemoet aan het feit dat de social distancing zwaar begint te wegen bij heel wat mensen. Vanaf Moederdag mogen mensen daarom vier andere mensen thuis ontvangen. De weken nadien moeten dat telkens dezelfde mensen zijn. De Block rekent op de burgerzin van de Belg om die regels na te leven. Volgens de minister zijn controles op die maatregelen moeilijk. De Nationale Veiligheidsraad raadt aan om de bezoeken buiten te houden op het terras en de nodige afstand ook dan te bewaren.

Heel wat winkels zullen vanaf maandag de deuren mogen openen, maar zullen zich wel moeten houden aan strenge voorwaarden. Er zal maar één klant per vierkante meter toegelaten worden die maximaal een half uur zal mogen binnenblijven. De klanten worden heel erg aangeraden om mondmaskers te dragen tijdens het winkelen, de handelaars zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van de klant en het personeel. Ook de sociale afstand moet gerespecteerd blijven. Meerderjarigen moeten alleen gaan winkelen. Het is niet de bedoeling dat je met andere mensen naar de winkel gaat, uitgezonder kinderen met een ouder.

De restaurants en cafés en andere horecazaken blijven gesloten. "Verkoopkramen zoals kippenkramen en viskramen kunnen zich terug opstellen en opengaan, mits toestemming van de burgemeester. De openbare markten, waar de nodige afstand bewaren nog moeilijk is, kunnen opnieuw openen vanaf 18 mei", zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Sportwedstrijden op professioneel en amateurniveau voor 31 juli blijven verboden. Als dat vanaf 1 augustus wel kan, worden dat vermoedelijk wedstrijden achter gesloten deuren. Ten vroegste in september zouden opnieuw fans toegestaan worden in de stadions.