Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuw boek met nieuwe onthullingen over ‘Bende van Nijvel’

Nieuw boek met nieuwe onthullingen over ‘Bende van Nijvel’

Het is dit jaar 30 jaar geleden dat de Bende van Nijvel in onze land terreur zaaide. Bij hun aanslagen vielen in onze regio zeker acht doden: in Overijse, Halle en Beersel. Journalist Guy Bouten heeft nu een derde boek klaar over de Bende. Daarin vallen volgens hem laatste puzzelstukjes in elkaar. 

In zijn derde boek zoekt Bouten naar nieuwe invalshoeken en laat hij een reeks nieuwe getuigen aan het woord. Vooral die van Joël Lhost is cruciaal. Hij werd door de Belgische Staatsveiligheid gerekruteerd  om een aantal opdrachten uit te voeren. “Opdrachten die gelinkt kunnen worden aan de Bende van Nijvel’, vertelt schrijver en onderzoeksjournalist Guy Bouten.

De nabestaanden eisen al jarenlang een degelijk onderzoek naar de Bende. Volgens Bouten werd dat moedwillig tegengewerkt en gemanipuleerd, omdat de bende geleid werd vanuit de hoogste kringen van ons land en de staatsveiligheid. Met als doel het land destabiliseren.

“Er was de communistische dreiging. Rusland dreigde met kernwapens. België moest dus ook kernwapens plaatsen. Maar daar was heel wat politiek verzet tegen. Ook het grote publiek liet van zich horen in massabetogingen. De mensen moesten dus bang worden gemaakt. En daar was de Staatsveiligheid bij betrokken omdat zij diensten moesten verlenen aan hun Amerikaanse bondgenoten”, aldus Bouten.

Eind november dit jaar verjaart het dossier van de Bende van Nijvel. “Als je mijn boek leest, dan zie je de waarheid. Maar of die waarheid aan het licht zal komen is een andere vraag”, besluit Bouten (foto).