Ophokplicht veroorzaakt ongerustheid op pluimveetentoonstelling Affligem

zat 22 nov 2014

De ophokplicht die gisteren van kracht werd, veroorzaakt ongerustheid op jaarlijkse schoonheidswedstrijd van de kleinveevereniging De Pajottenlanders in de Bellekouter in Affligem.  Daar mogen voorlopig geen dieren meer verkocht worden.  

Momenteel verblijven er in de Bellekouter in Affligem zo’n 5000 pels- en pluimdieren voor de jaarlijkse schoonheidswedstrijd van kleinveevereniging De Pajottenlanders. Omdat er ook heel wat deelnemers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen worden verwacht, zijn er bijzondere veiligheidsmaatregelen van kracht. De organisatoren willen na de uitbraak van vogelgriep in Nederland geen enkel risico nemen, verduidelijkt Lars Van Droogenbroeck van de organisatie eerder deze week op RINGtv.

“Alle dieren werden gecontroleerd op hun gezondheid en er zijn ook ontsmettingsmatten aan de in- en uitgangen van de Bellekouter.  Tijdens het evenement zijn er ook twee dierenartsen aanwezig die dag en nacht paraat staan om de gezondheid te controleren van de vele dieren die hier verblijven “, aldus Van Droogenbroeck. 

Maar sinds gisteren moeten pluimveehouders hun dieren op stal houden.  Dat heeft minister van Landbouw Willy Borsus (MR) beslist.  Het voedselagentschap FAVV raadt ook niet-professionele pluimveehouders aan hetzelfde te doen.  De beslissing is het gevolg van een derde uitbraak van vogelgriep in Nederland.  In België werd voorlopig nog geen vogelgriep vastgesteld.  Maar met de afschermplicht wil men voorkomen dat wilde vogels het virus kunnen verspreiden. Voorts moeten pluimveehouders en hobbyisten ook allerlei maatregelen in acht nemen op het vlak van transport en ontsmetting.

De maatregelen komen bijzonder ongelegen voor de Pajottenlanders en hun tentoonstelling in Affligem.  Zo mogen er momenteel geen dieren meer verkocht worden en ze veroorzaken ook heel wat verwarring bij de deelnemers en het publiek. “Maar de maatregelen doen geen afbreuk aan het spektakel”, benadrukt de organisatie.  De pels- en pluimdierententoonstelling loopt dus nog het hele weekend in de Bellekouter in Affligem.  Meer info vind je op www.vzwdepajottenlanders.be