biljet50.jpg

Parket Halle-Vilvoorde vervolgt ‘money mules’

zat 29 nov 2014

Het parket Halle-Vilvoorde gaat elke inwoner die meewerkt aan ‘money muling’ vervolgen. ‘Money mules’ zijn mensen die in ruil voor een vergoeding hun bankrekening en – kaart laten gebruiken door criminele organisaties.

Criminele organisaties doen vaak een beroep op zogenaamde ‘money mules’ wanneer ze fraude willen plegen met onderschepte facturen of aan phishing doen, waarbij slachtoffers via telefoon of e-mail misleid worden om hun bankgegevens te ontfutselen.  “In de praktijk stellen we vast dat er vaak geen linken te vinden zijn tussen de ‘money mules’ en de criminele organisaties die hen aanspreken”, legt Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde uit, “Via bankonderzoek slagen we er wel in om de titularis van de bankrekening waarop het geld gestort wordt, te identificeren, maar tijdens de verhoren horen we steeds dezelfde ongeloofwaardige verklaring, namelijk dat ze hun bankkaart zijn verloren en niets met de feiten te maken hebben.”

“De aanpak van ‘money mules’ kan de fundamenten van de werking van deze criminele organisaties flink aantasten”, meent Gilles Blondeau, “daar vervolgt het parket elke inwoner van Halle-Vilvoorde die als ‘money mule’ werkt. In bepaalde gevallen kan er een minnelijke schikking voorgesteld worden. Als dat niet gebeurt, volgt er een dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Daar riskeer je een gevangenisstraf van 1 maand tot 5 jaar en een boete tot 3000 euro.”

Tot nu toe zijn er al 15 dossiers tegen ‘money mules’ opgestart in de regio. Een aantal van hen verschijnt maandag voor de correctionele rechtbank. Uit de cijfers van het parket blijkt dat vooral jongeren worden aangesproken om te fungeren als ‘money mule’. Vaak gaat het om studenten of mensen die in geldnood zitten en dus vatbaarder zijn om in te gaan op het ‘gemakkelijke’ voorstel van de criminele organisatie.