Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket telt al 530 inbreuken op coronamaatregelen

Parket telt al 530 inbreuken op coronamaatregelen

Op drie weken tijd heeft het parket van Halle-Vilvoorde 530 dossiers geopend voor inbreuken op de coronamaatregelen. Die werden op 13 maart ingevoerd om de verspreiding van het virus in te dijken. Het gaat om 325 dossiers tegenover meerderjarigen en 35 tegenover minderjarigen. In 170 gevallen werd meteen een boete opgelegd door de politie.

Het parket van Halle-Vilvoorde laat weten dat het streng zal optreden. "De sensibiliseringsfase ligt al lang achter ons en de bevolking is intussen zeer goed op de hoogte van de ernst van de situatie en van de opgelegde maatregelen. Wie nu nog de richtlijnen overtreedt, wordt dus geacht dat bewust en kwaadwillig te doen", zegt Gilles Blondeau van het parket van Halle-Vilvoorde.

De minnelijke schikkingen die de politie oplegt variëren tussen de 250 en 750 euro. Minderjarigen krijgen geen geldboete, maar een alternatieve straf. "Als iemand niet wil betalen, niet volledig betaalt of te laat betaalt, wordt er overgegaan tot rechtstreekse dagvaarding", aldus Blondeau. "Wie de coronamaatregelen al eens overtrad wordt onmiddellijk gedagvaard. De anderen worden op een latere datum samengevoegd in themazittingen."

Wie bewust hoest, spuwt of niest naar andere personen zal een apart pv krijgen. "Dat kan aanleiding geven tot een zwaardere boete, een rechtstreekse dagvaarding of een voorleiding bij de onderzoeksrechter", besluit Blondeau.