Populairste fietspad ligt tussen Eppegem en Vilvoorde

vrij 12 dec 2014

Meer dan 400 fietsers maken dagelijks gebruik van het jaagpad langs de Zenne tussen Eppegem en Vilvoorde. Dat blijkt uit recente fietstellingen die de provincie uitvoerde langs de toekomstige fietssnelweg tussen Mechelen en Brussel. 

In de periode van mei tot juni werden op 14 tellocaties samen 147 570 fietsers geteld. “Door alle routes te bundelen in een overzichtskaart, krijgen we meer inzicht in het gebruik van het fietsnetwerk in de regio”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

Het was ook de eerste keer dat de provincie smartphones inzette voor een fietsonderzoek. Via hun telefoon lieten de fietsers die meewerkten aan de tellingen, registreren welke routes ze gebruiken. “Het was een leerrijke oefening”, meent Tom Dehaene, “zo valt het op dat de Woluwelaan een belangrijke fietsverbinding is in de regio, terwijl die in geen enkel fietsnetwerk is opgenomen. Doorheen dorps- en stadskernen varieert de routekeuze van fietsers sterk. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan een ‘leesbare’ en ‘directe’ fietsverbinding om van de ene kant van Vilvoorde naar de andere te geraken. De uitbouw van de fietssnelweg Mechelen-Brussel kan voor een kwaliteitssprong zorgen, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.