Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Rand moet aantrekkelijker worden voor jonge Vlaamse gezinnen'

 

'Rand moet aantrekkelijker worden voor jonge Vlaamse gezinnen'

Vlaams minister van de Rand Ben Weyts, die zelf in Beersel woont, wil laten onderzoeken waarom jonge Vlaamse gezinnen wegtrekken uit de Vlaamse Rand. Hij reageert daarmee op de Taalbarometer voor de Vlaamse Rand. Daaruit bleek onder andere dat een derde van de inwoners geen Nederlands kent. Volgens Weyts moet het beleid er niet alleen voor zorgen dat nieuwkomers beter integreren, maar ook dat de jonge Vlaamse gezinnen willen blijven.

Begin december stelde het Brusselse Informatie-, Documentaie- en Onderzoekscentrum in opdracht van de Vlaamse overheid de eerste Taalbarometer voor de Rand voor. Die brengt de taalsituatie in die regio rond Brussel in kaart en moet dienen als beleidsinstrument. De bevoegde mniister, Ben Weyts van N-VA, reageerde verontrust toen hij de resultaten onder ogen kreeg. Vooral de vaststellingen dat een derde van de inwoners in de Vlaamse Rand geen Nederlands kent en er nog altijd een grote drang is naar een tweetalig statuut, baarde de minister zorgen.
 
Minister Weyts wil met zijn beleid daarom twee duidelijke sporen volgen. Enerzijds wil hij een kordaat en gastvrij integratiebeleid voeren. Maar anderzijds wil hij ook actief sociale verdringing tegengaan. Hij wil laten onderzoeken waarom jonge Vlaamse gezinnen zo massaal wegtrekken uit de Rand. Volgens Weyts heeft dat niet alleen te maken met hoge grond- en vastgoedprijzen, maar ook met een te beperkt aanbod van bijvoorbeeld kinderopvang. De Rand moet volgens Weyts weer sexy en aantrekkelijk worden voor die gezinnen, zodat ze er blijven wonen. (foto: Joris Herpol)
 
 

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.