ringtvkok_afl_1_7.png

RINGtv-KOK: Bereid het winnende gerecht met kalfsvlees!

zat 9 feb 2019

In de eerste aflevering van RINGtv-KOK 2019 nemen Radio 2-presentatoren Lennart Segers en Jeroen Guns het op tegen juristen Tim Herzeel en Tom Bauwens. Het winnende gerecht is een heerlijk kalfsvlees met knolselder, rode biet en aardpeer. Wil je het thuis ook proberen? Fijn, wij zorgen alvast voor een overzicht van de ingrediënten en de bereiding.

 

Ingrediënten voor de aardappelen:

  • Aardappelen (2 aardappelen bord)
  • Zout + zeezout
  • Boter

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en snij in vierkantjes van +- 1.5 à 2 cm op 1.5 à 2cm
  2.  Doe de blokjes in een kookpot (naast elkaar, een zijde op de bodem).
  3. Zet de aardappelblokjes onder water, voeg snuif zout toe en 100 gram boter.
  4. Laat water wegkoken en laat aardappelen licht aankleuren aan de onderzijde (zonder in de kom te roeren). Van zodra de aardappelen gekleurd zijn, zullen deze vanzelf loskomen.
  5. Bestrooi met zeezout en hou apart.

 

Ingrediënten voor de rode biet:

  • 1 à 2 rode bieten
  • Tijm, laurier en look
  • Rundsfond
  • Rode wijn
  • Boter

Bereiding:

  1. Schil de bieten en snij in stukjes.
  2. Breng aan de kook in water, met tijm, laurier en teentje look.
  3. Als water nagenoeg verdampt is, laat opnieuw opkoken doch ditmaal met rundsfond en een glas rode wijn.
  4. Laat tot 1/3 inkoken, blend en zeef.
  5. Werk af met klontje boter
  6. Doe in spuitbus en zet apart

 

[[{"fid":"78746","viewmode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false},"type":"media","fielddeltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false}},"attributes":{"style":"float: left; margin-left: 15px; margin-right: 15px; height: 271px; width: 300px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]Ingrediënten voor de knolselder:

  • 1 knolselder
  • Tijm, laurier
  • Boter

Bereiding:

  1. Schil en snijd de knolselder in kleine blokjes (zie aardappel)
  2. Doe in water, samen met tijm en laurier en breng aan de kook.
  3. Fruit aan in de pan in een weinig boter.

 

Ingrediënten voor de aardpeer:

  • Aardpeer

Bereiding:

  1. Was en droog de aardperen.
  2. Snij ongeschild met mandoline in fijne schijfjes en dep droog.
  3. Frituur in olijfolie (Opgepast. Dit gaat snel. 30 seconden).
  4. Haal uit olie en leg op keukenpapier
  5. Bij afwerking:  zet gedurende 10 minuten in oven op 150 tot 170 graden om krokant te houden.

 

Ingrediënten voor de wortelen:

  • Wortelen
  • Tijm
  • Boter
  • Honing

Bereiding:

  1. Was en schraap de wortelen, portioneer.
  2. Kook de wortelen beetgaar.
  3. Zet in de oven (samen met aardpeer) op 150 à 170 graden, gedurende 10 minuten en op het einde 2 minuten onder de hete grill. 

 

Ingrediënten voor de spruitjes:

  • Spruiten

Bereiding:

  1. Maak de blaadjes van de spruiten los.
  2. Blancheer gedurende 1 minuut in kokend water
  3. Koel meteen in ijswater en houd apart.

 

Ingrediënten voor de saus:

  • Oesterzwammen
  • Ui
  • Look
  • Boter
  • Kalfsfond
  • Room
  • Balsamicoazijn

Bereiding:

  1. Kuis en borstel de zwammen en houd een deel apart voor de afwerking.
  2. Gaar in ui en look en een weinig boter
  3. Overgiet met kalfsfond en laat half opkoken
  4. Mix en leng aan met room en scheut balsamicoazijn
  5. Zeef tot gladde saus
  6. Kruid met peper en zout
  7. Bak de rest van de zwammen mooi aan in boter
  8. Doe op het einde de gezeefde saus bij de oesterzwammen

Afwerking

  1. Verwarm de borden voor in de oven
  2. Wrijf de kalfsmedaillons in met olijfolie en zout en peper
  3. Gril het vlees (Quadrillé: grillen, kwartslag draaien, omdraaien, kwartslag draaien...)
  4. Laat vlees rusten (in alufolie)
  5. Portioneer het vlees en schik op het bord
  6. Schik tussen het vlees  afwisselend vierkantjes van knolselder en aardappel en de wortelen
  7. Werk af met enkele toefjes rode biet en enkele chips van aardpeer en enkele blaadjes van spruit.
  8. Werk verder af met enkele oesterzwammen en saus, in kleine hoeveelheden langs het vlees.
  9. Serveer de rest van de groenten en de saus in aparte pot er bij.

Smakelijk!