immo.jpg

Verkoop vastgoed in Vlaams-Brabant fors gestegen

zat 17 jan 2015

In Vlaams-Brabant zijn er in de laatste maanden van 2014 ruim 10 % meer woningen en appartementen verkocht dan in dezelfde periode het jaar voordien. Veel kopers hebben wellicht nog willen profiteren van de woonbonus. De gemiddelde woningprijzen is in de provincie ook opnieuw gestegen, tegen de algemente Vlaamse trend in.  

 

Uit de notarisbarometer blijkt dat de nakende afschaffing van de woonbonus net voor de jaarwisseling tot een forse piek heeft geleid in de vastgoedactiviteiten. In de provincie Vlaams-Brabant steeg de activiteit met 10,4 % tegenvover dezelfde periode vorig jaar; Dat is een forse stijging, maar valt nog mee in vergelijking met andere Vlaamse provincies. De vastgoedmarkt in Oost-Vlaanderen steeg met ruim 20 %, die in Limburg zelfs met bijna 30 %. 

In alle andere Vlaamse provincies is de gemiddelde pijs van een woning het voorbije trimester wel gedaald, maar dat is niet het geval voor Vlaams-Brabant, waar de huizen al het duurst waren. Gemiddeld kost een woning in Vlaams-Brabant nu 294.337 euro, dat is een stijging met 2,1 %. De kloof met de rest van Vlaanderen wordt dus alleen maar groter. Al blijft Brussel wel de onbetwiste koploper. Daar is de woningprijs met 10,7 % gestegen tot 448.923 euro. De gemiddelde prijs van een appartement is in Vlaams-Brabant vrijwel stabiel gebleven. Die staat nu op 212.029 euro.