Ruisbroek herdenkt treinramp waarbij acht schoolkinderen om het leven kwamen

maa 19 feb

Op zondag 18 februari herdenken we de 125e verjaardag van de tragische treinramp in Vorst die het leven kostte aan zo'n 25 burgers. Onder de slachtoffers waren veel kinderen uit Ruisbroek die ’s ochtends de trein namen naar school in Brussel.

Als je de begraafplaats van Ruisbroek binnenwandelt, staat recht voor je een perk met een centraal monument en daarrond veertien graven. Hier rusten de slachtoffers van de treinramp in Vorst. Het was gisteren exact 125 jaar geleden dat die plaatsvond. In de ochtend van 18 februari 1899 botsen twee treinen op elkaar ter hoogte van het station van Vorst.

“De begraafplaats in Ruisbroek was toen pas aangelegd door architect Jacobs. Hij werd prompt door het gemeentebestuur aangesteld om een ereperk in te plannen voor de slachtoffers. Met giften van diverse notabelen, inwoners en de gemeente Ruisbroek werden de kosten van het perk betaald”, zegt schepen van begraafplaatsen Veerle Seré.

Later dit jaar starten er restauratiewerken aan het monument. Hoewel niemand de slachtoffers nog persoonlijk heeft gekend, willen de gemeente Sint-Pieters-Leeuw graag stilstaan bij de rampzalige gebeurtenis. “Het raakte het hele dorp. Naast de herdenking blijft de aandacht voor veilig treinverkeer ook vandaag actueel opdat niemand dit verdriet zou moeten doorstaan”, aldus Seré.

De treinramp dompelde Ruisbroek in complete rouw, niet in het minst door de jonge leeftijd van de slachtoffers. Onder hen de 17-jarige Alice Desmet en haar 14-jarige zusje Marie Desmet, de 16-jarige Joanna Mordijck, de 11-jarige Maria Vandervelde en de 9-jarige Marceline Ickx. Ook de 18-jarige kleermaaksters Christine Vandendriessche en Marie Kraenenbroeck lieten het leven.