Elk uur zonder stroom kost landbouw 2,2 miljoen euro

9 jaar geleden

De Boerenbond hekelt alvast het gebrek aan duidelijke communicatie bij de overheid. Ook heeft voorzitter Piet Vanthemsche uit Lennik het gevoel dat vooral de landbouwgemeenten geviseerd worden.  Nochtans betekent elk uur dat de landbouwsector zonder stroom wordt gezet een economische schade van zo'n 2,2 miljoen euro.  Dat blijkt uit een berekening van het federaal planbureau. 

De boerenbond heeft een brief gestuurd naar de bevoegde ministers en de formateurs.  Voorzitter Vanthemsche maakt zich immers zorgen over de land- en tuinbouwers als zij een tijdlang afgeschakeld worden van het stroomnet.  Hun boerderijen zijn immers geëvolueerd tot hoog technologische bedrijven.  Daarom wil Vanthemsche snel duidelijkheid.  Een stroomuitval kan volgens hem grote gevolgen hebben voor het dierenwelzijn en de kwaliteit van de producten. 

De Boerenbond wil dus ingrijpen voor het te laat is.  Piet Vanthemsche : “Eenmaal we precies weten waar we aan toe zijn kunnen we beginnen nadenken over een aantal vragen.  Wie is er verantwoordelijk ?  Is dat de overheid of de elektriciteitsleveranciers ?  Kunnen boeren zich verzekeren ?  Kan dit in de huidige verzekeringspolis ? En wat kan een landbouwer zelf doen om de schade zoveel mogelijk te beperken ?  Maar voor we onze leden goed kunnen informeren moeten wij wel die informatie hebben.  Die is er dus niet en ondertussen maakt men iedereen ongerust.  En dat maakt me echt kwaad”