aed_combibeeld.jpg
© aed_combibeeld.jpg

Merchtem installeert dertiende AED-toestel

zat 10 feb

De gemeente Merchtem koopt elk jaar een defibrillator (AED) en heeft er intussen dertien. De jongste aankoop is geïnstalleerd aan de kerk in Ossel, waardoor ook die dorpskern nu een eerste AED heeft. Wanneer iemand een hartstilstand heeft, kan het gebruiksvriendelijke toestel het hartrime opnieuw herstellen. De gemeente Merchtem zet zich zo in om de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk te maken. 

 

Een automatische externe defibrillator (AED) kan je niet verkeerd gebruiken. Het toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Indien een schok niet kan helpen, schokt het toestel ook niet. "Het is dus onmogelijk om het toestel onnodig te gebruiken," zegt burgemeester Maarten Mast. "Het toestel geeft gesproken instructies en leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het kunnen overnemen."

De dertiende AED in Merchtem is aan de kerk van Ossel geïnstalleerd. Andere defibrillatoren bevinden zich aan de sporthal en het sportcomplex, in Merchtem-centrum, Peizegem, Brussegem en Hamme. De exacte locaties van de toestellen vind je via deze link.