shutterstock_1885505890.jpg

Tips en tricks voor een fijne liefdesbrief

zat 7 jan 2023

Er bestaat geen handleiding ‘liefdesbrieven schrijven’. Gelukkig maar. Het belangrijkste is dat jouw brief oprecht is en recht uit het hart komt. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom bezorgen we we jullie enkele tips en tricks!

DE AANZET 

In de aanzet schrijf je de reden van je brief. Je lief moet al na één zin weten dat het een liefdesbrief is en geen zakelijke brief. Met de juiste toon maak je dat meteen duidelijk.

DE ROMANTISCHE GEDACHTE

Roep een beeld op aan een romantische herinnering of aan een activiteit die jullie samen deelden. Dompel je opnieuw onder in dat fijn en intens moment. Dit zal je helpen om in de juiste sfeer te komen. En zo’n romantische trance zal je ook helpen om de juiste woorden te vinden.

WAAROM IS JE LIEF JE LIEF?

Waarom is jouw lief jouw lief? Het dekseltje op jouw potje? Maak eens een lijstje van alle redenen waarom. Het karakter? Het uiterlijk? Niet gemakkelijk want we staan er te weinig bij stil, laat staan dat we het gewoon eens zeggen. Je lief zou het nochtans enorm waarderen. Deze liefdesbrief is een uitgelezen kans!  En vergeet niet: humor is belangrijk. Ook milde ironie met een knipoog mag zeker.

WAT DOET JE LIEF MET JOU?

In het begin slaan je hormonen helemaal op hol en is je libido niet te houden. Maar nadien maakt verliefdheid plaats voor liefde. Kan je die liefde vatten in woorden? Waarom vind je dat jouw lief nog steeds bij je past? Waarom is jouw partner nog steeds jouw held? Waarom zou je geen leven meer zonder jouw liefde kunnen voorstellen. Als je op zoek gaat naar die antwoorden en het ook even romantisch formuleert in je brief, dan slaan die hormonen gegarandeerd weer op hol.

GEBRUIK POËZIE IN JE TEKST

  • Speel met de taal. Gebruik poëzie. Want poëzie maakt het een pak romantischer. Schrap daarom alle overbodige woorden. Ze brengen ritme in jouw brief.
  • Ook vergelijkingen maken jouw brief poëtischer. Zeg dus niet: "Je hebt mooie ogen" maar bijvoorbeeld "Jouw ogen zijn als....". 
  • In een liefdesbrief, waar alles toch rozengeur en maneschijn is, mag je al eens een klein beetje overdrijven. Zeg het dus niet te gewoontjes maar blijf wel geloofwaardig.

AFSLUITER: DE ROMANTISCHE SUPERZIN!

De afsluitende de zin is een romantisch bommetje, een samenvatting van alles wat je eerder schreef. Je bevestigt en herhaalt je liefde met in een straffe poëtische slotzin. Deze laatste zin kan  de ‘de-over-de streep-trekker-zin’ zijn: mocht er nog twijfel zijn bij diegene die je als je lief wil, dan moet het deze zin zijn die hem/haar over de streep trekt. 

Veel succes

Geert Vanhassel - dichter