Tuchtonderzoek gestart nadat stadsarbeiders video posten met racistische commentaar

woe 26 apr 2023

In Vilvoorde is heel wat commotie ontstaan na een filmpje op sociale media. Twee stadsarbeiders vonden het nodig om vrijdag tijdens het Suikerfeest een aantal voorbijstappende moslims te filmen en de video samen met begeleidende racistische commentaar op Facebook te posten. Er is een tuchtonderzoek gestart.

Vrijdag was het Eïd-El-Fitr, de dag waarop moslims het einde van hun vastenperiode vieren. Zoals gewoonlijk staat er dan in de ochtend een collectief gebed om het menu. Twee arbeiders, nota bene aan boord van een dienstwagen van de stad, vonden er niets beters op dan moslims te filmen terwijl zij onderweg waren naar dat betreffende gebed. Dat ging gepaard met de nodige racistische commentaar. Een bloemlezing: “Welkom in Vilvoorde, het land van de zwette.” Of even later ook: “Zie wat daar afkomt… Die lopen allemaal in gordijnen rond.”

De twee vonden het blijkbaar ook een goed idee om live te gaan om Facebook onder de titel ‘Vilvoorde place to be’ met daarbij wat oogrollende gezichtjes. Daarna hebben ze de video ook nog eens op hun eigen Facebookpagina gepost waardoor mensen het zijn beginnen delen. Zo is de bal aan het rollen gegaan en is er ook heel wat verontwaardiging ontstaan. Intussen werd het filmpje wel van Facebook verwijderd.

Burgemeester Hans Bonte is zwaar verontwaardigd. “Dit is een plat racistisch filmpje van twee stadsmedewerkers”, zucht hij. “Vanuit het schepencollege willen we dan ook onze verontwaardiging uiten. Dit kan gewoon niet. We worden in een slecht daglicht gesteld door die personen. Dit is strijdig met de waarden van onze organisatie als stadsbestuur, en wat we als beleid naar voor schuiven. We hebben de algemeen directeur belast met een tuchtonderzoek ten gronde. Hij moet bepalen wat er precies gebeurd is en welke sanctie zij moeten krijgen. Dan is het aan het college om daar conclusies aan te verbinden.”

Een groep jonge moslims van zowat 20 à 30 man trok maandagavond naar de gemeenteraad om hun ongenoegen te uiten en het debat rond de kwestie te volgen. “Er is echt een soort volkswoede losgebarsten”, zegt schepen Moad El Boudaati, die zelf ook moslim is. “Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds heb ik berichten gekregen à la ‘Moad, heb je het gezien? Het is een schande... Vandaag zijn het woorden en morgen daden.’ Daarbij wordt dan gerefereerd naar wat er in Nieuw-Zeeland is gebeurd een paar jaar geleden, waar een gewapende man een bloedbad heeft aangericht in twee moskeeën. De vrees is dat er ooit effectief ook iets dergelijks zou gebeuren. De mensen zijn diep bezorgd en de verontwaardiging is ook terecht. Dit moet tot op het bot onderzocht worden. Ik wil wel tegelijk ook oproepen om de kalmte te bewaren. Het heeft geen zin om hierop te gaan reageren.”