bus_de_lijn_4_0_0.jpg
© bus_de_lijn_4_0_0.jpg

De Lijn neemt maatregelen tegen probleem met sluiting deuren bussen

maa 12 feb

De Lijn komt met enkele maatregelen nadat begin december vorig jaar een meisje van 16 uit Kampenhout kwam vast te zitten tussen de deuren van een bus. Het onderzoek naar de oorzaak van het incident is intussen helemaal afgerond. Daaruit blijkt dat het beveiligingsmechanisme bij de sluiting van de deuren niet altijd even goed werkt.

 

De Lijn voerde de voorbije weken tellingen uit. De vervoersmaatschappij zegt dat er op de buslijn veel volk zit, maar spreekt niet van een structurele overbezetting. Wel wordt er niet voldoende doorgeschoven. Uit testen duikt ook een probleem op bij een dwangsluiting van de deuren. Daarbij worden de deuren aangestuurd om te sluiten als er reizigers voor de optische sensoren staan, bijvoorbeeld wanneer de bus propvol is.

De Lijn laat de software aanpassen zodat ook bij een dwangmatige sluiting van de deuren de beveiliging tegen inklemming van reizigers in werking treedt. In afwachting zijn er al maatregelen genomen zodat chauffeurs op de betreffende buslijnen de deuren enkel automatisch laten sluiten, met de gebruikelijke beveiliging dus.