Vlaamse regering bereikt akkoord met boeren: “Een vruchtbaar begin”

vrij 16 feb

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt met de landbouworganisaties. Zo zal Vlaanderen tot en met oktober geen grond in landbouwgebied meer aankopen. Ook de administratie die boeren hebben wordt verlicht. Aan het stikstofakkoord verandert niets. “Nu er een akkoord is, vraag ik om de protestacties te stoppen”, klinkt het bij Vlaams minister-president Jan Jambon.

Het waren lange en moeizame onderhandelingen, maar gisteravond kwam er dan toch een akkoord uit de bus. Eén van de belangrijkste eisen wordt ingewilligd, want tijdens het overleg is afgesproken dat de Vlaamse overheid en natuurorganisaties tot en met oktober geen grond meer zullen aankopen in landbouwgebied. Dat dreef in het verleden de prijs van de grond omhoog en bemoeilijkte de activiteiten van de landbouwers. Een werkgroep moet zich buigen over de problematiek. Verder wordt het mestbeleid licht aangepast en de administratieve lasten voor boeren verlicht. Ze zullen ook minder snel beboet worden bij overtredingen. Aan het stikstofakkoord wijzigt niets.

“Met dit pakket aan maatregelen komt de Vlaamse regering tegemoet aan de terechte verzuchtingen van Vlaamse landbouwers. Een ambitieus en toekomstgericht akkoord met respect voor de natuur. Met dit akkoord doet de regering wat ze kan binnen haar eigen bevoegdheden. Nu dit akkoord er is, doe ik dan ook een oproep om acties die onze economie ontwrichten, stop te zetten.” zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. “Minder lasten, minder paperassen en meer zekerheid voor landbouwondernemers. Er is nog heel wat werk op de plank, maar wel een stevige start op tal van knelpunten”, vult vice-president Gwendolyn Rutten aan.

De landbouworganisaties tonen zich tevreden met het akkoord, maar zijn ook duidelijk richting de overheden. “Het is dankzij de massale acties dat niet alleen dit akkoord bereikt is, maar ook dat de stem van de landbouw een pak serieuzer zal genomen worden. We roepen de Vlaamse regering dan ook op om zonder uitstel door te gaan met dit akkoord en duidelijk te maken dat het meer is dan louter een papieren akkoord”, zegt het Algemeen Boerensyndicaat. “We beschouwen dit als een vruchtbaar begin van een broodnodig strategisch traject dat in een toekomst voor jonge boeren kan voorzien”, klinkt het tot slot bij de Groene Kring.

Geen straf voor boeren

Er is trouwens ook goed nieuws voor de boeren die tijdens hun protestactie de E40 in Ternat zijn opgereden, want zij krijgen geen straf. Dat besliste het parket Halle-Vilvoorde. Tijdens het protest op 29 januari namen de boeren de oprit in Ternat maar dat is voor tractoren niet toegelaten. De politie bood de boeren een alternatieve reisweg aan, maar volgens de boeren werden ze verplicht om de E40 op te rijden. Alle boeren kregen een proces-verbaal maar worden uiteindelijk niet gestraft.