dag_vreemde_man.jpg
© dag_vreemde_man.jpg

Anderstaligen zingen Nederlandstalige liedjes in ‘Dag Vreemde Man’: “Boodschap van diversiteit”

vrij 9 feb

Vanavond gaat in CC Het Bolwerk in Vilvoorde ‘Dag Vreemde Man’ in première. Dat is een voorstelling waarin een koor van anderstalige nieuwkomers bekende Nederlandstalige liedjes zingt. “Met dit project willen we een boodschap van diversiteit en positivisme uitdragen. Het brengt mensen met zoveel verschillende achtergronden bij elkaar”, zegt initiatiefnemer Peter Schoenaerts.

Sinds september vorig jaar repeteert een groep van zo’n 20 anderstaligen voor de voorstelling. Naast bijvoorbeeld vluchtelingen uit Oekraïene en Palestina zijn er ook expats en migranten bij uit Hongarije, Roemenië, Congo, Kameroen, Mexico, Colombia, Kazachstan en Taiwan. En niet te vergeten: enkele Franstalige Belgen. “Ze hebben niet allemaal podiumervaring, maar wel veel talent. De deelnemers werden gekozen na een auditie waar 160 mensen zich voor hadden ingeschreven”, zegt theatermaker Peter Schoenaerts. “De enige voorwaarde was: Nederlands is niet je moedertaal. Wie geselecteerd werd, kreeg maandenlang uitspraakles, zangles, acteerles en dansles.”

De komende maanden zal ‘Theater van A tot Z’ een dertigtal keer opvoeren. Grote zalen als 30 CC in Leuven, de Arenberg in Antwerpen en de stadsschouwburg in Brugge zien de kaartjes de deur uit vliegen. Verscheidene zalen zijn al uitverkocht.