ecotunnel.jpg

Drie nieuwe ecotunnels herenigen het Zoniënwoud

don 8 okt 2015

Het Zoniënwoud is weer een beetje veiliger voor de dieren die er leven. Marters, vossen en dassen kunnen voortaan onder de Brusselse Ring door kruipen via drie pas geboorde ecotunnels. Vlaams minister van Dierenwelzijn en Mobiliteit Ben Weyts kwam vanmorgen zelf het resultaat bewonderen.

Het Zoniënwoud, de groene long van Brussel en de Rand en de leefomgeving van vele dieren, wordt doorkliefd door de drukke Brusselse Ring. Het Europese project Life+ OZON, wat staat voor de 'Ontsnippering van het Zoniënwoud', wil de leefgebieden van bedreigde soorten in het bos opnieuw verbinden en gevaarlijke verkeerssituaties voorkomen. Onder andere door ecotunnels te boren onder de Ring. “We hebben er nu 3 nieuwe aangelegd. Daarnaast zijn er 18 tunnels die we renoveren. Op die manier kunnen we twee stukken van het woud opnieuw met elkaar verbinden worden en dat is van levensbelang voor dieren”, verduidelijkt minister van Dierenwelzijn en Mobiliteit Ben Weyts.

De tunnels zijn nog maar het begin. In de lente van 2016 start de bouw van een ecoduct van maar liefst 60 meter over de Ring. Om de dieren te verplichten de tunnels en bruggen te nemen komt er ook een 25 kilometer lange omheining. “Het is zeer goed dat we onder- en overdoorgangen creëren. Maar we moeten natuurlijk ook een barrière voorzien zodat de dieren niet over de Ring gaan. Daarom bouwen we een ecoraster, dat is een hekwerk om de dieren tegen te houden en te geleiden naar de verschillende tunnels”, verduidelijkt projectleider Steven Vanonckelen van Life + OZON.