jonas_debodt_1_1.png
© jonas_debodt_1_1.png

Weerman Jonas De Bodt over noodweer: “Sinds oudjaar bijna evenveel regen als normaal in een maand”

woe 3 jan

Sinds oudejaarsavond is in Liedekerke eens 60 liter per vierkante meter neerslag gevallen. Dat zegt weerman Jonas De Bodt. “Die hoeveelheid krijgen we normaal in een hele maand”, verklaart hij de wateroverlast in onze regio.

“Sinds begin oktober hebben we amper droge dagen gekend. De voorbije maanden waren veel natter dan normaal en daar komt nog eens extreem veel neerslag bij op enkele dagen”, zegt Jonas De Bodt. “Vanavond moeten we nog rekening houden met buien, dus ik vrees dat het water nog niet meteen zal zakken.”

Na middernacht wordt het volgens De Bodt droger. “We krijgen dan een kleine adempauze. Overdag wordt het overwegend droog, maar ’s avonds trekt er nog buienzone over de regio. Dat wordt nog even opletten, al moet tegen dan het water toch al een beetje gezakt zijn.”

Volgens De Bodt gaat het om uitzonderlijke weersomstandigheden. “Ik denk dat we al moeten teruggaan tot 2010 om een vergelijking te maken”, klinkt het. “We gaan overigens van het ene uiterste naar het andere. Eind deze week wisselen we nat en winderig weer in voor koud, droog en zonnig.”