brandhoeilaart.jpg

100 huizen ontruimd door brand in Hoeilaart

maa 11 maa 2019

In Hoeilaart is vanmiddag het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. In de Kroonlaan woedde een brand aan een huis waar asbest in zit. Tien straten werden geëvacueerd. Intussen mag iedereen terug naar huis.

Maandag rond 12u20 zijn in de omgeving van de Kroonlaan in Hoeilaart een tiental straten geëvacueerd omwille van een brand van een woning. Rond 14u mocht iedereen, met uitzondering van de bewoners van een achttal huizen in de onmiddellijke omgeving, terug naar zijn woning. Na controle door een gespecialiseerde firma van brokstukken, die in de buurt van de woning waren terechtgekomen, kon ook deze laatste groep rond 16u naar hun huis.

De evacuatie was het gevolg van de zogenaamde 'asbestprocedure' die werd toegepast omdat het dak van deze woning, die gebouwd werd in 1962, bedekt was met asbestschaliën. "Uit onderzoek door een gespecialiseerde firma van de brokstukken blijkt er geen gevaar voor de volksgezondheid. Van zodra we hun rapport ontvangen hebben zullen we een bedrijf contacteren voor de opkuis. We raden de bewoners wel aan voorlopig hun huisdier niet in de tuin te laten rondsnuffelen", aldus burgemeester Tim Vandenput (Open Vld).

Nog conform de procedure, die dient gevolgd bij asbest, kondigde de gemeente Hoeilaart onmiddellijk het gemeentelijk rampenplan af. Na de evacuatie van de buurt werden een 30-tal mensen opgevangen in het Felix Sohiecentrum in het centrum van Hoeilaart. Er werd ook een oproep gelanceerd om ramen en deuren dicht te houden. Het gemeentelijk rampenplan is inmiddels terug opgeheven. Vandenput heeft nog geen weet van de oorzaak van de brand in de woning. Het pand is als gevolg van de felle brand onbewoonbaar.