11997493_392903277569448_1508391568_n.jpg

300 gezinnen in Vlaams-Brabant willen vluchtelingen opvangen

don 1 okt 2015

Maar liefst 300 Vlaams-Brabantse gezinnen stellen zich kandidaat om vluchtelingen met een statuut op te vangen. Dat meldt de organisatie Pleegzorg Vlaanderen die onlangs de campagne ‘Geef de wereld een thuis’ opstartte. Pleegzorg Vlaanderen zal de gezinnen nu verder begeleiden.

Door de asielcrisis neemt de druk op de asielcentra en andere opvanginitiatieven toe. Dit jaar alleen al zullen naar schatting 3000 niet-begeleide kinderen en jongeren asiel aanvragen in België. Daarnaast stromen duizenden gezinnen toe, zonder perspectief. Veel Vlaamse gezinnen willen hulp bieden maar weten niet hoe.

Daarom lanceerde Pleegzorg Vlaanderen de campagne ‘Geef de wereld een thuis’ om vluchtelingen met een statuut, uit Syrië en andere conflictgebieden, op te vangen. “We hebben duidelijk heel veel hartverwarmende reacties gekregen. In heel Vlaanderen zijn er 1800 gezinnen die zich kandidaat hebben gesteld om dat engagement aan te gaan. Alleen al in Vlaams-Brabant gaat het om 300 gezinnen”, zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen in gesprek met RINGtv. 

De Vlaamse gezinnen kunnen een belangrijke rol spelen bij het inburgeringtraject. Daarnaast krijgen de vluchtelingen meer ademruimte om hun trauma’s te verwerken. Via Pleegzorg Vlaanderen kunnen de gastgezinnen rekenen op de nodige steun en begeleiding.

“Ik denk dat een goeie voorbereiding enorm belangrijk is  omdat je met grote taal- en cultuurverschillen te maken krijgt. Daarom organiseren we een aantal infosessies, ook in Vlaams-Brabant. Dat is de eerste stap voor kandidaat-gastgezinnen. Daar krijgen ze te horen met welke jongeren, kinderen of gezinnen ze te maken zullen krijgen. We overlopen de belangrijkste aandachtspunten. En we gaan ook dieper in op de voorwaarden”, aldus Heselmans.

Nadien kunnen de gezinnen zich inschrijven voor het screeningstraject. Daarbij wordt nagegaan of de gastgezinnen wel in aanmerking komen om een kind of gezin op de vlucht op te vangen. Wie zich nog wil engageren, kan dat op www.pleegzorgvlaanderen.be