Liedekerkse scholen krijgen lees-hotspots

Liedekerke installeert lees-hotspots in kleuterscholen

don 25 apr

De Liedekerkse kleuterscholen krijgen vandaag een ‘leesviruskaravaan’ over de vloer. Elke school krijgt van de gemeente 100 thematische boeken en boekenmeubilair cadeau om zo een lees-hotspot in te richten. Die plek moet ervoor zorgen dat elke leerling makkelijk toegang heeft tot recente en relevant leesvoer, want gezien de afstand is het niet voor elke school evident om regelmatig bezoekjes aan de bibliotheek te organiseren met een groep kleuters.

De collectie en de keuze voor het boekenmeubilair kwam tot stand in samenspraak met de kleuterleerkachten. Voor zes thema’s (lente, herfst, winter, zomer, dieren, Kerst, Pasen) stelde de bibliotheek een collectie samen. Vier andere thema’s konden de scholen zelf kiezen.

“De nood aan taalaanbod en extra oefenkansen Nederlands voor kleuters is in Liedekerke zeer groot en prioritair,” klinkt het. Volgens cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur is meer dan een kwart van de inwoners van buitenlandse herkomst. Onder de nieuwkomers zijn veel gezinnen met jonge kinderen. “Zo bedraagt het aantal kleuters in Liedekerke dat niet het Nederlands als thuistaal heeft meer dan 40 procent. We willen dan ook zo vroeg mogelijk inzetten op taal en vroeggeletterdheid,” laat de gemeente optekenen.

Twee kleuters ontdekken het nieuwe boekenaanbod op school

Lees-hotspots helpen het taalgevoel en leesplezier aan te wakkeren. In Liedekerke begon het project met de hulp van de ‘Lezen op school’-subsidies van de Vlaamse overheid in 2021-2022. Het nieuwe project is een uitloper daarvan. Want na ‘Lezen op school’ bleek dat kleuterleerkrachten vragende partij waren voor een boekenaanbod op maat van kleuters.