Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Is Abrini de dader met het hoedje?

Is Abrini de dader met het hoedje?

De politie heeft in Anderlecht terreurverdachte Mohammed Abrini gearresteerd. Wellicht is hij de man met het hoedje. Dat melden verschillende media, maar volgens het parket is dat nog niet duidelijk. Het parket belooft morgen meer informatie te geven.

Abrini werd al sinds de aanslagen in Parijs gezocht. Hij is de man die op 11 november 2015, twee dagen voor de aanslagen in Parijs, zijn vriend Salah Abdeslam naar de Franse hoofdstad bracht. Het duo werd gefilmd door de bewakingscamera's van een tankstation langs de autosnelweg in Ressons, ten noorden van Parijs. Hun auto, een Renault Clio, werd twee dagen later gebruikt bij de aanslagen tegen het Stade de France. Vermoed wordt dat Abdeslam en Abrini de dag voor de aanslagen in Parijs teruggekeerd zijn naar België. Dat kon worden opgemaakt uit camerabeelden. Hij werd daar om 3 uur ‘s nachts gefilmd.

Volgens één van de broers van Abrini was Mohammed op 13 november, de dag van de aanslagen in Parijs, in Brussel. Hij was dus niet aanwezig bij de aanslagen in Parijs maar heeft ze wellicht mee helpen voorbereiden.  

Abrini werd vandaag gearresteerd op het Albertplein, samen met nog twee anderen. Volgens verschillende media is Mohammed Abrini ook de man met het hoedje, de derde dader van de aanslag op de luchthaven van Zaventem. Maar dat is volgens het parket nog niet duidelijk. Over de man verspreidde het parket gisteren nieuwe beelden. Of die geleid hebben tot de arrestatie is niet duidelijk.

Ook tweede verdachte aanslag Maalbeek aangehouden

Ook een tweede verdachte, Osama K., is gearresteerd. Het gaat om de man die in het metrostation Pétillon in Brussel een vluchtig contact heeft gehad met de terrorist die zich opblies in het metrostation Maalbeek. (foto: federale politie)