Armonea leidt Roemeense verpleegkundigen zelf op

din 26 feb 2019

Zorggroep Armonea, dat 13 woonzorgcentra heeft in onze regio, leidt sinds eind vorig jaar zelf Roemeense verpleegkundigen op. Het doet dat om het aantal vacatures – zo’n 300 per jaar – maar moeilijk ingevuld raken.

Armonea werkt voor het project samen met het Business Language and Communication Centre van de KU Leuven. De zorggroep stelt wel hoge eisen. Alleen wie een Roemeens diploma als verpleegkundige kan voorleggen, bereid is om Nederlands te leren en naar België wil komen, mag aan de opleiding beginnen.

Die opleiding staat onder meer uit een vijf weken durende snelcursus Nederlands in Boekarest. Wie dan slaagt, maar naar België afreizen. Daar krijgen de kandidaten nog eens een cursus Nederlands van zeven weken, een inburgeringstraject en een opfrissingscursus van verpleegkundigen.

Bij het project leert Armonea uit het verleden. De zorgroep heeft enkele jaren geleden een gelijkaardig project opgezet met Spaanse en Portugese verpleegsters, maar die minder intensief begeleid. Veel van hen zijn daarom intussen naar hun land teruggekeerd, volgens Armonea omdat ze niet goed ingeburgerd werden.

Foto: Armonea Wemmel