Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

In Asse Gekruid: Kärntner Topfennudel

In Asse Gekruid: Kärntner Topfennudel

Mathilde Köchl​ (Oostenrijk) verrast ons met een een kärtner topfennudel, één van de meest geliefde gerechten uit de Oostenrijkse keuken.

 

Ingrediënten (voor 10 personen)

Voor de vulling

  • 1 ½ kg aardappelen (best vastkokend)
  • 1 kg „Topfen“ of „Kwark“ (soort verse kaas - niet makkelijk te verkrijgen in Belgie – dus best volle verse kaas gebruiken)
  • 2 grote ajuinen
  • 2 pijpajuinen
  • 1 grote prei (met groen)
  • gedroogde (of/en verse) bruine munt
  • fijn gesneden kervel (niet makkelijk te vinden)
  • 3-5 tenen knoflook
  • Peper
  • zout
  • boter
  • zonnebloemolie

Voor het deeg:

  • ½ l warm water
  • 2 EL zonnebloemolie
  • zout
  • 2 eieren
  • +/- 1 kg bloem (+ bloem om het deeg te rollen)

Om te serveren naar wens

  • boter
  • verse bieslook
  • spekjes of Grammeln

 

Bereiding

Voor de vulling

  • Kook de aardappelen met schil.
  • Ondertussen kan u de prei, de ajuinen en de pijpajuinen in kleine stukjes snijden. Bak deze samen in beetje boter goudkleurig.
  • Snij 3 teentjes knoflook in kleine stukken voeg deze bij de prei.
  • Zet het vuur uit en laat het geheel afkoelen.
  •  
  • Schil de aardappelen en plet ze terwijl ze warm zijn.
  • De rest van de knoflook mag u persen en mengen bij de aardappelen. Voeg zoals gewenst peper en zout toe.  
  • Voeg dan de verse kruiden (munt en kervel) toe en meng het geheel goed met een lepel.
  • U laat de vulling best even afkoelen in de koelkast.

Bereiding deeg

  • ½ l warme (niet te warm) water met 2 EL olie, zout en 2 eieren mengen met een vork of garde.
  • Meng de bloem erbij tot een glad deeg.
  • 15/20 minuten laten rusten.

Bereiding Nudeln

  • Rol het deeg uit in het geheel of in stukjes.
  • Je kan het deeg ook open rollen en er rondjes uitsnijden.
  • Vorm bollen met de vulling – +/- grootte van een ei…. +/- 40 stuks afhankelijk van hoe groot u ze maakt.
  • Leg de bol op een rond stuk deeg  en de leg het deeg erover. Duw het deeg goed dicht aan de randen zodat er geen opening is. Dan „krandeln“… een manier om het deeg rond een Nudel mooi aan te sluiten.
  • Vervolgens laat u een grote hoeveelheid water koken met een beetje zout erin. Leg de Nudeln in het kokend water. Laat ze zacht koken om te vermijden dat de Nudeln openbarsten. Als ze drijven, zijn ze klaar.
  • Serveren met boter en bieslook en indien gewenst spekjes en andijviesla met sinaasappelstukjes of/en appelstukjes toevoegen.

Mahlzeit!

Wie is Mathilde Köchl​?

Kliek hier voor een kennismaking met Mathilde Köchl