hertmans.jpg

Beerselnaar Stefan Hertmans wint AKO-literatuurprijs

vrij 14 nov 2014

Beerselnaar Stefan Hertmans heeft de AKO-literatuurprijs gewonnen voor zijn oorlogsroman ‘Oorlog en terpentijn’.  Hertmans haalde het van vier Nederlandse auteurs en de Vlaming Tom Lanoye.  

In ‘Oorlog en terpentijn’ schetst Hertmans het verhaal van zijn grootvader die als 17-jarige militair in de gruwel van de eerste wereldoorlog terechtkomt. De notitiedagboekjes van zijn grootvader werden daarbij gebruikt als uitgangspunt. De jury van de AKO- literatuurprijs omschreef zijn boek als “Hertmans’ late meesterproef die nu al de status van een klassieker heeft”.

Het nieuws werd gisteravond bekend gemaakt tijdens het programma ‘Nieuwsuur’ op Nederland 2.  Hertmans kreeg voor zijn overwinning een sculptuur overhandigd van Eugène Peeters.  Aan de AKO-literatuurprijs, toch één van de belangrijkste literatuurprijzen, is ook een geldbedrag verbonden van 50.000 euro. Eerder mocht Hertmans ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza in ontvangst nemen.    

Met ruim 100.000 verkochte exemplaren is ‘Oorlog en terpentijn’ één van de best verkochte romans van de voorbije jaren.  

IN BANGE TIJDEN

Woensdag was Stefan Hertmans nog te zien in de proloog van ‘In Bange Tijden’ op RINGtv.  Aan de hand de cahiers van zijn grootvader schetst Hertmans een beeld van de wereldoorlog in onze regio.  Bekijk hier de volledige aflevering.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"22552","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"1080","width":"1920"}}]]