001_zemst_wik_zemst_laar_nik_karolien.jpg

Beste Souper: de recepten van de Kon. fanfare Willen is Kunnen

maa 24 apr

Karolien en Nik uit Zemst maakten voor onze jury een trio van scampi vergezeld van linguine met spinazie. Na dit smakelijk bordje volgde een dessert met het witte goud uit de streek: witloof. Ook hier lieten Karolien en Nik hun creativiteit de vrije loop. En dat loonde.

Een trio van scampi vergezeld van linguine met spinazie

Scampi met boter

Benodigdheden

  • 200 gr goede boter

  • 1 teentje knoflook

  • Garnalenbouillon

  • Gember

  • Zalmeitjes

  • Parmezaanse kaasschilfers

[[{"fid":"205560","viewmode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false},"type":"media","fielddeltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false}},"attributes":{"style":"height: 200px; width: 300px; margin-left: 10px; margin-right: 10px; float: right;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]Bereiding

  1. Smelt de boter samen met de look en gember. En bak hier de scampi in.

  2. Voor wat peper en zout toe.

  3. Zeef na 10 minuten de boter in de pan.

  4. Voeg boter toe aan de garnalenbouillon en laat opschuimen.

  5. Serveer de scampi in het schuim met de Parmezaan schilfers en de zalmeitjes.

Scampi koffie op met een mousseline van pompoen

Benodigdheden

  • 1 kl bruine suiker

  • 2 kruidnagel

  • ½ kl cayennepeper

  • 1 kl paprikapoeder

  • ½ kl lookpoeder

  • 1 kl komijnpoeder

  • ½ kl koffie

  • 4 el zonnebloemolie

  • ½ pompoen

  • 1 citroengras

  • 50 gr verse gember

  • Rasp van 1 sinaasappel

  • 150 gr roomboter

Bereiding

  1. Bak de scampi in de zonnebloemolie.

  2. Voeg hieraan alle kruiden, de suiker en de koffie toe en laat koken op een laag vuurtje.

  3. Kook de pompoen en het citroengras voor 20 minuten. Voeg een snuifje zout toe.

  4. Verwijder het citroengras.

  5. Doe de pompoen, de boter, de geraspte gember en de zeste van sinaasappel in de blender. Kruid verder af met peper en zout.

  6. Serveer zoals op de foto, met wat bieslook en limoen.

Rumscampi

Benodigdheden

 

  • 2 el olijfolie

  • 2 el rum

  • 3 el zoete chilisaus

  • 2 el soyasaus

  • 2 teentjes look gehakt

  • Sap van 1 limoen

  • Beetje chilivlokken

  • 1 sjalot fijngesnipperd

  • 1 wortel grof gesneden

  • 1 stengel prei, grof gesneden

  • 3 teentjes look fijngehakt

  • ½ venkel

  • 3 takjes dragon

  • 3 takjes dille

  • 3 takjes tijm

  • 1 laurierblad

  • 40 gr boter

  • 2 el tomatenpuree

  • 125 ml witte wijn

  • 2 el bloem

  • 600 ml kippenbouillon

  • 50 ml volle room

 

Bereiding

  1. Bak de scampi in de olijfolie.

  2. Voeg de rum, zoete chilisaus, soyasaus, look, het liemoensap en de chilivlokken toe in de pan.

  3. Voor de saus stoof je de sjalot, wortel, prei, look, venkel, dragon, dille, tijm en laurier aan in olijfolie.

  4. Voeg aan het geheel koppen en schalen toe en laat dit 5 minuten verder bakken.

  5. Voeg nu de boter en tomatenpuree bij en laat 1 minuut verder koken.

  6. Blus het geheel met wijn en laat half inkoken.

  7. Voeg de bloem toe en roer goed. Nu volgt de kippenbouillon. Kruid met peper en zout.

  8. Laat 20 minuten sudderen op een zacht vuur.

  9. Duw alles goed uit door een zeef.

  10. Voeg room toe.

  11. Proef en schuim wat op.

  12. Serveer met wat lente-ui.

Linguine met spinazie

Benodigdheden

  • Linguine
  • Spinazie
  • Garnalenfond

Bereiding

  1. Blancheer de spinazie en giet af met koud water.
  2. Kook de linguine al dente.
  3. Bak de pasta op in olijfolie, samen met de spinazie en de garnalenfond.

Pasteis met witloof met geitenkaasdressing, sabayon van WIK-bier en gekonfijte lente-uitjes

Benodigdheden

  • 6 stronken witloof
  • Rietsuiker
  • Cider
  • Karamel
  • 1 el tijm
  • Een klontje boter
  • 2 bladerdegen
  • 2 lente-uitjes
  • 100 gr geitenkaas
  • 3 el melk
  • ½ kl honing
  • ½ kl frambozenazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eierdooiers
  • WIK-bier

[[{"fid":"205561","viewmode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false},"type":"media","fielddeltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false}},"attributes":{"style":"height: 200px; width: 300px; margin-left: 10px; margin-right: 10px; float: right;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220°.
  2. Snijd het witloof in kleine stukjes.
  3. Doe 3 el rietsuiker en de cider in een kookpot. De cider moet tot net boven de rietsuiker komen. Laat dit inkoken op een hoog vuur tot een bruine kleur en grote bellen die niet snel barsten. Blus het geheel met extra Cider en laat opnieuw inkoken tot gewenste dikte.
  4. Meng de stukjes witloof, de karamel en de tijm in een kom en laat afkoelen.
  5. Gebruik het stukje boter om de taartvormpjes in te smeren.
  6. Leg de twee bladerdegen op elkaar en duw deze lichtjes plat. Rol dit op tot een strakke pannenkoek en snij dit in repen van ongeveer 2 cm.
  7. Leg de sneden in de vormpjes en druk goed aan naar de buitenkant.
  8. Zeef en hou wat karamel over voor de lente-uitjes.
  9. Vul de pasteis volledig met witloof. Zet alles 15 minuten in de oven.
  10. Laat lauw worden in de oven.
  11. Snijd de lente-uitjes in ringen en breng even aan de kook in water.
  12. Hergebruik de karamel van het witloof om de lente-uitjes nog eens in de koken. Laat afkoelen.
  13. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes en meng met de melk, honing, frambozenazijn en de knoflook.
  14. Plaats de mengeling in de koelkast.
  15. Voeg aan de eierdooiers 3 dopjes rietsuiker en 3 dopjes WIK-bier toe.
  16. Plaats een pasteis midden op het bord. Trek met een lepel strepen karamal rond de pasteis.
  17. Druppel wat frambozenazijn rond en op deze strepen.
  18. Leg een lepel van het geitenkaasmengsel op de pasteis.
  19. Doe een lepel sabayon over het geheel.
  20. Werk het geheel af met de gekonfijte lente-ui.

 

Bramble Cocktail

[[{"fid":"205562","viewmode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false},"type":"media","fielddeltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","fieldfileimagealttext[und][0][value]":false,"fieldfileimagetitletext[und][0][value]":false}},"attributes":{"style":"width: 300px; height: 200px; margin-left: 10px; margin-right: 10px; float: right;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]Benodigdheden

  • 5 cl Bio Gin De Cort
  • 3 cl citroensap
  • 1 cl suikerwater
  • Crème de Mûre

Bereiding

  • Doe de gin, het citroensap en het suikerwater in de shaker. Voeg grote ijsblokken toe. Shake!
  • Doe de cocktail in een glas met crushed ijs en giet langs de zijkant van het glas 2 cl Crème de Mûre in het glas. Afwerken doe je met een braambes en een klein schijfje citroen.