ce901ef3-d3a1-4cf8-8d9b-14fd44000188.jpeg

Drie doden bij verkeersongeval in Herne

maa 18 jan 2021

Bij een zwaar verkeersongeval in Herne zijn gisteravond drie doden gevallen. Een wagen negeerde de slagbomen aan een overweg op de Edingsesteenweg en werd gegrepen door een trein. Voor de drie inzittenden kwam alle hulp te laat. Het gaat om twee jongeren van 18 jaar en één van 21 jaar, alledrie afkomstig uit Edingen. Geen van hen had een rijbewijs.

Het ongeval gebeurde rond 21u45 aan de overweg op de Edingsesteenweg, vlakbij de grens met Edingen. "Een wagen die vanuit Herne kwam negeerde de slagbomen en werd aangereden door een trein. Alle inzittenden in de wagen zijn jammer genoeg om het leven gekomen", zegt burgemeester van Herne Kris Poelaert. "Op de trein zaten zo’n 25 reizigers en 3 personeelsleden van de NMBS. Zij worden geëvacueerd met een bus."

De slachtoffers zijn twee jongeren van 18 jaar en één van 21 jaar, alledrie afkomstig uit Edingen. "De drie personen werden uit het voertuig geslingerd door de klap. Uit onderzoek blijkt dat ze geen veiligheidsgordel droegen", zegt Carol Vercarre van het parket van Halle-Vilvoorde. "Verder onderzoek moet uitmaken wie er achter het stuur zat, maar geen van de drie slachtoffers had een rijbewijs."

Het parket bevestigt dat de aankomende wagen vertraagde bij de overweg, maar dan toch tussen de slagbomen reed. "De slagbomen waren al 9 seconden naar beneden en het rode licht werkte duidelijk toen het voertuig kwam aangereden", aldus Vercarre. "De signalisatie aan de overweg functioneerde optimaal", vult Fréderic Petit van spoorwegbeheerder Infrabel aan. "De voorbije 20 jaar is er, op één uitzondering eind vorig jaar na, geen enkel ongeval gebeurd aan de bewuste overweg." 

Door het ongeval was ook het spoorverkeer tussen Edingen en Ath in beide richtingen urenlang onderbroken, maar tegen de ochtendspits verliep het spoorverkeer opnieuw normaal.

Foto: Tom Vierendeels