Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lekkende tank salpeterzuur bij zuivelbedrijf Olympia in Herfelingen

Lekkende tank salpeterzuur bij zuivelbedrijf Olympia in Herfelingen

Bij zuivelbedrijf Olympia in Herfelingen, bij Herne, is vannacht een lek vastgesteld in een tank met salpeterzuur. Volgens burgemeester Kris Poelaert (CD&V) is de situatie onder controle.

 

 

Een werknemer van het bedrijf merkte het lek op en schakelde de brandweer in. Die was snel ter plaatse en kon het goedje neutraliseren. Er vielen geen gewonden. Ook de omwonenden moesten hun huizen niet verlaten. Een klein deel van het bedrijf werd afgesloten om het lek te lokaliseren. Na de komst van de Civiele Bescherming werd het lek gedicht. Daarna controleerde de brandweer of het zuur niet verspreid was geraakt via het water. Rond 4 uur was alle gevaar geweken. 

De Brandweerzone Vlaams-Brabant West voert wel nog metingen uit. In de loop van de voormiddag zal de lekkende tank leeggepompt worden. De Steenweg Asse blijft de hele tijd open voor alle verkeer.

Salpeterzuur of waterstofnitraat kan erg gevaarlijk zijn wanneer het vrijkomt. Vooral in hoge concentraties kan het irritaties aan longen en ogen veroorzaken en zelfs inwendige brandwonden. Gelukkig is dat bij Olympia niet het geval. "Onmiddellijk werden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen en zo grote risico’s vermeden," aldus Poelaert, die de situatie op de voet volgt.