Mogelijk volgend jaar centraal aanmeldingsregister voor alle scholen in de Rand

vrij 11 maa 2016

Mogelijk komt er volgend jaar een centraal aanmeldingsregister voor alle scholen in de Vlaamse Rand. Dat zegt minister van Onderwijs Crevits in gesprek met RINGtv. 

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits werkt aan een oplossing om de inschrijvingen in de Rand vlotter te laten verlopen en zo te vermijden dat ouders moeten kamperen aan de schoolpoort. Dat was de voorbije weken onder meer het geval in Zaventem, Steenokkerzeel, Grimbergen en Wemmel.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"43412","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"609"}}]]

Onder meer in de school Mater Dei in Wemmel kamperen ouders vier dagen aan de schoolpoort om hun kind zondag tijdig te kunnen inschrijven. (Klik op de foto en bekijk de reportage)

Enkele gemeenten in onze regio, zoals Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw, werken al met een gezamenlijk online aanmeldingssysteem. Bij de toewijzing van de plaatsen wordt rekening gehouden met de voorkeur van de ouders maar ook met de afstand tussen de woning van het kind en de school. Er wordt ook voorrang verleend aan kinderen die al een broer of een zus hebben in een school van voorkeur.

Bedoeling is nu om één aanmeldingsregister te maken voor alle scholen in de rand. Zo'n online platform zou volgens de minister misschien volgend jaar al operationeel kunnen zijn. “Het is belangrijk dat elk kind een plaats krijgt op school. Daarom hebben we ook veel middelen vrijgemaakt de komende jaren voor scholen in de Rand. Maar daarnaast moet het ook mogelijk zijn voor ouders in de Rand om zich digitaal in te schrijven. We bekijken nu of we de software die we in Brussel gebruiken, ook kunnen aanbieden in de Rand. En dit zowel zowel voor het basisonderwijs als de eerste graad in het secundair onderwijs”, zegt minister Crevits in in het nieuws op RINGtv.