anderstalige2_fast_forward.jpg

Nederlandstalige klassiekers gebracht door anderstaligen

din 30 dec 2014

Fast Forward uit Vilvoorde werkt aan een nieuwe theaterproductie voor anderstaligen die Nederlands leren.  De rode draad in ‘Gelukkig zijn’ zijn enkele Vlaamse klassiekers. De avant-première vindt dinsdag 10/02 plaats in GC De Bosuil in Overijse.

Fast Forward maakt al 14 jaar lang theater voor anderstaligen die Nederlands leren.  Maar het is de eerste keer dat ze ook zelf op de planken staan.  “Zij zijn een voorbeeld voor al die anderstaligen die komen kijken. Ze laten zien dat je met Nederlands veel kan bereiken, dat Nederlands niet moeilijk is en dat je ook plezier kan maken in het Nederlands”, benadrukt regisseur Peter Schoenaerts.

Via audities werden 18 anderstaligen geselecteerd.  Een deel van hen neemt momenteel in Asse een EP op waarop 3 van de 12 nummers zullen staan die in de voorstelling gezongen worden. De EP zal verkocht worden na de voorstellingen. Op de cd: 'Ik wil de wereld zien' van Johan Verminnen, 'Ik mis je zo' van Will Tura en natuurlijk 'Gelukkig zijn' van Ann Christy waarnaar het stuk genoemd is.  “De mensen gaan korte verhalen vertellen over wat hen gelukkig maakt.  En op die manier gaan we ook het publiek laten nadenken over geluk”, aldus Schoenaerts.

De acteurs hebben allemaal een verschillende culturele achtergrond. Er zitten Franstalige Belgen tussen, maar ook migranten en vluchtelingen. Maar de Nederlandstalige muziek en het theatergezelschap verbindt deze mensen.

De première van 'Gelukkig zijn' vindt plaats in cultuurcentrum ‘t Bolwerk in Vilvoorde op woensdag 11/02. Maar ook op tal van andere plaatsen in de Vlaamse Rand kan u Fast Forward aan het werk zien én de cd kopen. Meer info op www.fast-forward.be