frituur_lennik.jpg

Niet alle horecazaken zijn tegen geregistreerd kassasysteem

woe 10 dec 2014

Veel horecauitbaters gruwen van de black box, een geregistreerd kassasysteem dat zwartwerk en fraude in de horeca een halt moet toeroepen. Maar frituuruitbater Marc Tielemans uit Lennik niet. Hij werd al een paar keer beboet omdat hij te weinig pakjes friet uit een kilo aardappelen zou halen. Met de black box wil hij zijn gelijk halen.

Vanaf 1 januari is de geregistreerde kassa verplicht. Alle transacties en zelfs personeelsgegevens kunnen met de zogenaamde black box op elk moment door de inspectiediensten opgevraagd worden.

Niet elke uitbater staat er om te springen, maar  frituuruitbater Marc Tielemans uit Lennik noem het een godsgeschenk. “Daardoor kan ik eindelijk aantonen dat wij maar 2 pakken uit een kilo kunnen halen en geen 3 zoals de frituristenbond beweerd”; aldus Mark Tielemans.

Volgens een installateur van de black boxen zal Mark zijn gelijk kunnen aantonen “Als hij controle krijgt zullen de inspecteurs alle transacties kunnen downloaden. En de cijfers zullen voor zich spreken”, aldus installateur Kris Devuyst. 

Marc is de controles meer dan beu. Zo kreeg hij al voor 60.000 euro aan boetes, maar blijft bij zijn standpunt. “We kunnen ons klanten ook geen kleine Walibi-pakjes geven. Klanten in een landelijke frituur worden graag rijkelijk bediend. Anders komen die niet meer terug, zegt een vastberaden Mark.