Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Renovatie geklasseerde kerk Wolvertem niet langer uitgesteld

Renovatie geklasseerde kerk Wolvertem niet langer uitgesteld

Binnenkort start de hoognodige grondige renovatie van de beschermde Sint-Laurentiuskerk in Wolvertem (Meise). De kerk met de westtoren uit de dertiende eeuw, is in slechte staat. De werken worden uitgevoerd voor 455.140 euro inclusief btw. Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant kende subsidies toe voor 137.996 euro.

 

“In samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed werden een beheers- en een onderhoudsplan opgesteld”, zegt schepen van Patrimonium Ruben Algaba (LB+). “Door de slechte bouwfysische staat, zijn de werken echt nodig en kunnen we ze ondanks de sterke prijsstijgingen niet langer uitstellen.”

“We zijn wel verheugd dat we met deze renovatie verder kunnen investeren in ons onroerend erfgoed. Aan de hand van het beheersplan, werd door een architect een onderhoudsdossier voor de Sint-Laurentiuskerk opgesteld. Daarbij werd rekening gehouden met de hoogst dringende onderhoudswerken.”De werken starten binnenkort en zullen ongeveer 100 dagen duren. De concrete startdatum wordt in onderling overleg met de aangestelde aannemer bepaald.

De algemene onderhoudswerken gebeuren aan de buitenzijde van de kerk. “Daken, de regenwaterafvoer en de gevels worden aangepakt”, vertelt Heyvaert. “Er komt ook een grondige restauratie van de sacristie uit de zeventiende eeuw met focus op de dakwerken en de toegangstrap. De sacristie is de plaats waarin men alles bewaard dat nodig kan zijn om een kerkdienst te houden.”“Er komt daarnaast ook een grondige restauratie van de koorsluiting met gevelreiniging en voegwerk. Een specialist zal de glas-in-loodramen restaureren. Ook het houten en metalen buitenschrijnwerk wordt aangepakt.”