Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Rode Kruis dringend op zoek naar bloeddonoren

Rode Kruis dringend op zoek naar bloeddonoren

Rode Kruis-Vlaanderen is dringend op zoek naar bloeddonoren. De voorbije twee weken zag het een drastische terugval in het aantal bloeddonaties, tot amper de helft van wat nodig zou zijn in de donorcentra.

Sinds de coronacijfers in ons land opnieuw stijgen, vinden minder donoren de weg naar een mobiele bloedinzameling of donorcentrum. Op de mobiele inzamelingen gaat het om zo’n 20% minder opkomsten dan verwacht. Maar vooral in de 13 donorcentra van de organisatie raken de bedjes niet gevuld.

“In de donorcentra rekenen we in het totaal dagelijks op ongeveer 300 bloeddonoren. De laatste dagen schommelt dat rond de 150, dus ook hier is nood aan extra donoren hoog,” zegt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. “We roepen bloeddonoren op hun donatie niet uit te stellen en de komende weken een afspraak te maken. Enkel zo kunnen we de zomerperiode doorkomen.”

De bloedvoorraad is voorlopig op peil, maar wordt dagelijks wel kleiner. Dat is vooral verontrustend voor de bloedplaatjes. Die worden toegediend aan onder meer kankerpatiënten en mensen met ernstige bloedingen. “Voor hen zijn bloedplaatjes letterlijk van levensbelang. Die bloedplaatjes zijn slechts vijf dagen houdbaar. Daarom kan het minder aantal donoren op zeer korte termijn dramatische gevolgen hebben”, zegt Nena Testelmans.

Rode Kruis-Vlaanderen verzekert dat de bloeddonaties in een veilige omgeving doorgaan. “We volgen de coronarichtlijnen goed op en bewaren de nodige afstand. Zo draagt iedereen een mondmasker, staan bedden verder uit elkaar en moeten donoren een afspraak maken om de opkomsten optimaal te spreiden”, gaat Testelmans verder. “De veiligheid van onze donoren en medewerkers is altijd een topprioriteit. Dat is nu niet anders.”