uber.jpg

Taxisector veroordeelt Uber-promoactie van Brussels Airlines

woe 19 nov 2014

Wie bij Brussels Airlines tijdens de kerstperiode een vlucht boekt, krijgt gratis een voucher van 15 euro voor een rit met de omstreden taxidienst Uber. De taxisector veroordeelt de promotie-actie.   

Brussels Airlines wil in de discussie rond de taxidienst Uber geen standpunt innemen.  De luchtvaartmaatschappij benadrukt ook dat de actie gericht is op Belgen die naar het buitenland reizen. De vouchers van 15 euro zijn dus bedoeld om in het buitenland te gebruiken en niet in Brussel. 

Maar met die uitleg neemt de taxisector op Zaventem geen genoegen.  Volgens de taxichauffeurs kiest Brussels Airlines voor een partner die chauffeurs aanzet om in het zwart te rijden.  De Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen gaat de promotie straks aankaarten bij  Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein. 

Aangepaste wetgeving

Over de taxidienst Uber is al heel wat te doen geweest. Via een smartphone-applicatie worden chauffeurs en klanten bij elkaar gebracht.  Maar volgens de taxisector wordt het zwartwerk op die manier in de hand gewerkt.  Uber heeft altijd vol gehouden dat alles wettig verloopt en ook hun bestuurders netjes belastingen betalen als zelfstandige in bijberoep.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts overweegt intussen om de regels rond taxidiensten aan te passen, zodat nieuwe concepten zoals Uber een kans krijgen. Dat antwoordde hij op een schriftelijke vraag in het parlement. Nu zouden de vervoersdiensten van Uber onder de bestaande regels rond personenvervoer vallen, maar de smartphone applicatie die deel uitmaakt van het concept, niet. De vakbonden in de taxisector beraden zich over acties.