Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tegen 2025 neutrale bankautomaten op maximaal 5 kilometer van de deur

Tegen 2025 neutrale bankautomaten op maximaal 5 kilometer van de deur

De komende jaren wordt het aantal bankautomaten in ons land zowat gehalveerd. In de plaats ervan zullen vier grote banken op zo’n 700 locaties neutrale automaten installeren, waar je met gelijk welke bankkaart geld kan afhalen. In onze regio komen er al zeker automaten in zeven treinstations.

De vier grote banken BNP Paribas, KBC, Belfius en ING willen de komende jaren duizenden automaten schrappen. Geld afhalen om de hoek wordt dan mogelijk verleden tijd. Ter vervanging willen de banken, die zich verenigen onder naam Batopin, wel 700 neutrale automaten plaatsen. “Dat zijn er een pak minder, maar je moet dat in perspectief zien,” vindt Kris De Ryck van Batopin. “Een plek waar nu vier kantoren vlakbij elkaar liggen, krijgt binnenkort één locatie met meerdere automaten. Voor de burger geeft dit hetzelfde gevoel van nabijheid.”

De nieuwe automaten moeten tegen 2025 geïnstalleerd zijn. Op maximaal vijf kilometer van je woning moet je dan zo’n automaat kunnen vinden. Consumentenorganisatie Test Aankoop vreest vooral voor het aanbod in landelijke gebieden: “Vijf kilometer in vogelvlucht is voor sommige rurale gebieden nog altijd te ver,” aldus Simon November.

Nog niet alle locaties voor de nieuwe automaten zijn bepaald, maar in onze regio komen er alvast automaten aan de treinstations in Halle, Groot-Bijgaarden, Kapelle-op-den-Bos, Opwijk, Ruisbroek, Vilvoorde en Zaventem.