Unizo wil meer samenwerking tussen VDAB, Forem en Actiris: “We moeten grenzen durven doorbreken”

vrij 25 aug

Van de 117.000 openstaande vacatures die VDAB vorig jaar doorstuurde naar de Waalse arbeidsbemiddelaar Forem, volgden heel wat minder sollicitaties. UNIZO vindt dat een duidelijk signaal. “Als we meer mensen aan het werk willen krijgen, dan is Vlaams-Brabant een cruciale regio. De regionalisering van het arbeidsmarktbeleid heeft ons het voordeel opgeleverd te kunnen differentiëren, maar ook het nadeel dat we elkaar niet zo goed meer kennen”, zegt Elke Tielemans van UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel.

Dagelijks pendelen tienduizenden mensen naar Brussel. In de andere richting blijkt moeilijker. Het merendeel van de Brusselaars en Walen is bereid in Vlaanderen te werken, zo blijkt uit een recente studie, maar een gebrekkige taalkennis en de angst om te lang te moeten pendelen houden hen tegen. Ruim zes op tien Brusselse en Waalse werkzoekenden weet bovendien niet waar ze vacatures voor jobs in Vlaanderen kunnen vinden. Op de 117.000 openstaande vacatures die VDAB vorig jaar doorstuurde naar de Waalse arbeidsbemiddelaar Forem volgden heel wat minder sollicitaties. Dit blijkt uit cijfers die Open VLD-parlementslid Tom Ongena opvroeg.

“We horen het overal. Willen we onze welvaart in de toekomst behouden, moeten er meer mensen aan de slag. Een tewerkstellingsgraad van 80% en meer wordt naar voor geschoven. Uiteraard en graag, hoor ik je zeggen. Maar waar vinden we nog mensen.” aldus Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel. Zij pleit voor meer interregionale mobiliteit. “Een uitwisseling van álle vacatures tussen VDAB, de Waalse tegenhanger Forem en het Brusselse Actiris is in dit opzicht het olympisch minimum. Willen we een grotere interregionale mobiliteit, dan is een bijhorende communicatiecampagne noodzakelijk."

Op hoeveel vacatures reactie kwam, is niet duidelijk. Het cijfer van 51 sollicitaties circuleert, maar dat klopt volgens VDAB niet. "Elke Waal kan daarop solliciteren. Dat kan online, dat kan door een bemiddelaar van Forem of VDAB die de vacature voorstelt. Een totaalbeeld van het aantal sollicitaties op deze vacatures hebben we dus niet, maar het zijn er maar het zullen er vanzelfsprekend meer zijn dan 51", zegt Joke Van Bommel van VDAB.

UNIZO vindt dat er maximaal moet geïnvesteerd worden in een vlotte mobiliteit in en tussen de drie gewesten en wil inzetten op gratis taalcoaching op de werkvloer."“We moeten grenzen durven doorbreken. Eerst en vooral binnen de landsgrenzen", besluit Tielemans.