Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vacatures in de Rand zullen voortaan sneller ingevuld raken

Vacatures in de Rand zullen voortaan sneller ingevuld raken

Het wordt voor werkzoekenden uit Wallonië of Brussel gemakkelijker om een baan te vinden in Vlaams-Brabant en omgekeerd. Dat is het gevolg van een samenwerkingsovereenkomst die de arbeidsbemiddelaars uit Vlaanderen, Wallonië, en Brussel ondertekend hebben. 

De VDAB, de Brusselse evenknie Actiris en de Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling Forem gaan allemaal gebruik maken van ‘Competent’. Dat is een elektronische beroependatabank die door de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen gelanceerd werd. Per beroep vindt men terug wat de belangrijkste taken zijn, wat je hiervoor moet kennen en kunnen. Ook de opleidingen en certificaten die verreist zijn, staan op zo’n competentiefiche vermeld. Vervolgens worden de gevraagde vaardigheden automatisch getoetst aan de werkzoekenden die in de databank zijn opgenomen. 

Reeds van bij de start van Competent in 2011 maakt de VDAB van deze elektronische fichebak gebruik. Ook bepaalde uitzendbureaus verwerken intussen in hun vacatures  de jobgerelateerde competenties en wisselen deze uit met de VDAB. Daardoor wordt zeer snel duidelijk welke werkzoekende in aanmerking komt voor een bepaalde vacature.   

Ook in Brussel en Wallonië gaan arbeidsbemiddelaars nu gebruik maken van de ‘Competent’-databank. Zo wordt het voor werkzoekenden veel gemakkelijker om over de grenzen van het gewest een geknipte job te vinden. Ook bedrijven kunnen op die manier sneller geschikt personeel vinden.

Vooral voor de regio Halle-Vilvoorde en de luchthavenregio in het bijzonder is dit een goeie zaak. Er zijn immers heel wat vacatures die niet ingevuld geraken door de lage werkloosheid in onze regio.