Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vergeet-me-nietjes voor overledenen wiens graf wordt weggehaald

 

Vergeet-me-nietjes voor overledenen wiens graf wordt weggehaald

In Vollezele is vandaag opnieuw actie gevoerd voor het behoud van de begraafplaats. “Dit is de allerlaatste Moederdag waarop nabestaanden het graf van hun moeders nog eens kunnen bezoeken,” klinkt het. Dit najaar worden de graven waarvan de grafrust is verstreken, ontruimd. De gemeente Galmaarden wil van de begraafplaats een duurzame groene plek maken, maar het burgerplatform ‘Red Begraafplaats Vollezele’ is het daar niet mee eens.

Naar aanleiding van Moederdag deelde het burgerplatform ‘Red Begraafplaats Vollezele’ vandaag een vijftigtal potjes met vergeet-me-nietjes uit aan al wie een geliefde kwam herdenken op de begraafplaats. “Op 15 november ontruimt de gemeente 160 graven waarvan de grafrust is verstreken. Dat is niet naar de zin van het burgerplatform, want er resten hen slechts twee opties. “Ofwel blijft de dierbare liggen en komt die in een anoniem graf met daarop een graszode terecht. Ofwel organiseren de nabestaanden een zogenaamde ontgraving en wordt het graf voor een prijskaartje van 3.300 euro (inclusief concessie) op een ander plek ondergebracht,” aldus het collectief.

Het burgerplatform is des te meer tegen de beslissing van het gemeentebestuur, omdat nabijgelegen gemeenten zoals Herne, Gooik en deelgemeente Kester hun begraafplaatsen hebben heringericht, maar niet ontruimd. “En dat is wat het Vlaams Decreet Steden en Gemeenten vraagt”, benadrukt het burgerplatform. Eerder overhandigde het platform al een petitie met 678 handtekeningen aan het gemeentebestuur. Op Vaderdag volgt er een nieuwe actie.