horta_sint-genesius-rode_cvlaamse_gemeenschap.jpg

Villa van architect Horta in Rode verdwijnt wellicht onder de sloophamer

woe 2 maa 2016

De Villa Féron van architect Victor Horta aan de Goede Luchtlaan in Sint-Genesius-Rode verdwijnt wellicht onder de sloophamer. Nog tot half maart loopt hierover een openbaar onderzoek. Dat meldt de Standaard.

De villa in wijk Kleine Hut is momenteel in handen van een projectontwikkelaar. Die wil uit het domein, dat zo’n 1 hectare groot is, meer rendement halen. En dus moet de villa wijken. In de praktijk is dit ook mogelijk. Het huis is immers niet beschermd.

Op de website van Onroerend Erfgoed lezen we dat het landhuis in art-nouveaustijl in 1905 gebouwd werd door Victor Horta in opdracht van Georges Féron. Hij was de zoon van de bekende advocaat Emile Féron die ook de belangen van Horta verdedigde.  Tot 2003 bleef het karakter van het landhuis  in grote lijnen bewaard. Het afgelopen decennium werd de woning door een Brussels architectenbureau uitgebreid in een eerder classicistische stijl waarbij het volume nagenoeg werd verdubbeld. Volgens kenners heeft de villa nog maar weinig met Horta te maken. “Men had het moeten beschermen toen het nog een echte Horta was. Nu is het te laat”, aldus Hortaspecialiste Françoise Aubry in De Standaard. (foto: Onroerend Erfgoed)