Tom Smets leidt politiezone Rode: “Samenwerken met inwoners prioritair”

vrij 1 maa

Een maand geleden heeft Overijsenaar Tom Smets (52) de eed afgelegd als korpschef van de politiezone Rode. De voorbije weken nam hij de tijd om zich in te werken in zijn nieuwe werkomgeving. Die is totaal anders dan zijn vorige job als baas van de Luchtvaartpolitie in Zaventem. "Ik kies bewust voor het lokale niveau en een kleinere zone omdat je er heel dicht bij de inwoners kan staan."

Tom Smets neemt in Rode het roer over van Frank Van der Perre, die na een mandaat van bijna negen jaar met pensioen gaat. De 52-jarige Smets heeft heel wat ervaring bij de politie. Hij begint als officier bij de Rijkswacht en gaat na de politiehervorming aan de slag bij de Federale Gerechtelijke Politie in Leuven. In 2007 stapt hij over naar de speciale eenheden. Vervolgens wordt hij directeur van de Luchtsteun en de voorbije drie jaar stond hij aan het hoofd van de Luchtvaartpolitie op de luchthaven in Zaventem.

“Nu kies ik bewust voor de lokale politiezone Rode. Het is een kleine zone waar het veilig en aangenaam vertoeven is, waar de criminaliteit beheersbaar is en er voldoende middelen zijn om die aangename omgeving te garanderen”, zegt Smets. “Je kan het niet vergelijken met de luchthaven, dat is als een kleine stad met elke dag 60.000 en 100.000 nieuwe inwoners. Op lokaal niveau kan je meer samenwerken met de inwoners en een hechtere band smeden.”

Het is die richting die Smets op wil gaan met de politiezone. “Ik hecht veel belang aan de wijkwerking. Onze wijkagenten moeten bekend zijn in de straat en makkelijk aanspreekbaar zijn. Ik wil samenwerken met inwoners om de zone veilig te houden. Daarvoor wordt het korps best wel aangevuld met nog enkele agenten", zegt Smets. "Tegelijkertijd wil ik het personeel niet langer in hokjes plaatsen. Een wijkagent moet bijvoorbeeld ook goed kunnen deelnemen aan een verkeersactie. En een verkeersagent moet ook bepaalde rechercheactiviteiten kunnen doen.”

"Ik wil een veilige omgeving voor de inwoners creëren waar het aangenaam is om te vertoeven. Daarvoor wordt het korps best wel aangevuld met nog enkele agenten."

- Tom Smets, korpschef politiezone Rode