provincie2.png

Vlaams-Brabant moet jaarlijks 7,5 miljoen euro besparen

din 9 dec 2014

De provincie Vlaams-Brabant snoeit vanaf volgend jaar fors in een aantal subsidies omdat ze jaarlijks 7,5 miljoen euro moet besparen. Onder meer de financiële steun voor nieuwe sociale woningen verdwijnt. Maar ook enkele culturele evenementen zoals het Kalmkunstfestival in Roosdaal krijgen geen subsidie meer en verdwijnen wellicht uit de culturele agenda. 

Vanaf januari verdwijnt het provinciefonds, dat betekent dat ons provinciebestuur het met 7,5 miljoen euro per jaar minder moet doen. De deputatie gaat in 2015 toch voor een begroting in evenwicht maar moet daarvoor wel de schaar zetten in enkele subsidies.

Volgens gedeputeerde Monique Swinnen sneuvelt onder meer het pluimkrediet voor de vrijwilligers.  Dierenasielen gaan het met minder moeten doen.  En ook tal van culturele activiteiten zoals het ‘Kalmkunstfestival’ en ‘Weg met Dichters’ krijgen geen subsidies meer. 

Ook ín het provinciehuis zullen de besparingen voelbaar zijn, zo verdwijnt de interne bibliotheek en de documentatiedienst. Er zullen ook 5 mensen moeten afvloeien, bovenop de 77 ontslagen die al voorzien waren.

Voorts zoekt de provincie extra inkomsten door enkele gronden op de PIVO-site in Asse te verkopen en de subsidies voor sociale huisvestingsmaatschappijen af te schaffen.

De provincie blijft wél inzetten op het onderhoud van de waterlopen en de aanleg van fietssnelwegen. Het budget voor die fietspaden wordt zelfs in 2018 en '19 verhoogd met telkens 1 miljoen euro. En ook voor het provinciedomein in Huizingen is er goed nieuws. Volgend jaar krijgt de topattractie van de provincie een nieuwe ingang en zal de gerenoveerde rotstuin aangeplant worden.