halle_3.jpg

Vlaamse regering geeft 3 miljoen euro extra steun aan Vilvoorde, Halle, Dilbeek

7 jaar geleden

De Vlaamse regering gaat 3 miljoen euro extra vrijmaken voor Vilvoorde, Halle en Dilbeek omdat ze steeds vaker geconfronteerd worden met grootstedelijke problemen. 

Al 8 jaar dringen de steden en de gemeenten in de Rand aan op een erkenning als centrumregio. Door het uitblijven van zo’n erkenning krijgt de Rand ook geen extra middelen uit het Stedenfonds ook al worden steden zoals Halle en Vilvoorde met dezelfde problemen geconfronteerd als andere centrumsteden. Een erkenning laat nog steeds op zich wachten maar in de begroting van 2017 wordt wel 3 miljoen euro ingeschreven om Vilvoorde, Dilbeek en Halle extra te ondersteunen.

Vilvoorde alleen had 4 miljoen euro geëist uit de pot van de centrumsteden en dreigde er zelfs meer om naar de Raad van State te stappen als een erkenning uitbleef. Toch wordt in de Zennestad positief gereageerd. “Uiteraard dekt dit bedrag niet de volledige pot indien bv. Vilvoorde echt als centrumstad zou worden erkend. Maar toch is dit een opstap en kunnen we als stad Vilvoorde nu een groeipad opstarten en de nodige investeringen stap voor stap uitvoeren. Open Vld wil deze extra middelen inzetten in die domeinen waar we als stad de laatste jaren niet genoeg extra konden in investeren ondanks de exponentiële groei van onze bevolking. We denken hier onder andere aan extra personeel en werkingsmiddelen voor onze reinheidsdiensten, de preventiedienst en deradicaliseringscel. Ook gaan we extra gemeenschapswachten aanwerven en extra mensen voor de controle op onze bouwverordeningen, leegstand, huisjesmelkerij en verloedering. Daarnaast blijven er dan nog middelen over om in te zetten in onze strijd tegen schooluitval, spijbelen en kansarmoede”, reageert Vilvoordse schepen Jo De Ro.

“Ook Halle pleit al vele jaren voor een erkenning als centrumstad omwille van de centrumfunctie die we vervullen. Ondanks het uitblijven van extra middelen, hebben we de voorbije jaren al aardig wat initiatieven opgestart”, zegt burgemeester Pieters. Hij verwijst daarbij naar onder meer de jongenwerking Habbekrats in de sociale woonwijken Windmolen en Vogelweelde, het interlokaal tewerkstellingsbeleid, de aanwerving van een integratieambtenaar en de oprichting van een sociale campus. “De extra middelen die we nu krijgen zullen gebruikt worden voor onder meer de flexibele kinderopvang, betaalbare voorschoolse kinderopvang, de opvang van vluchtelingen, de huisvestingsproblematiek en de versterking van de eerstelijnshulp. Het bestuur zal de volgende weken tijdens de begrotingsbesprekingen hierover verder debatteren in functie van de toegekende middelen,” aldus Pieters.