Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VOKA Vlaams-Brabant: "Gemeenten moeten ondernemers mee door deze crisis loodsen"

VOKA Vlaams-Brabant: "Gemeenten moeten ondernemers mee door deze crisis loodsen"

Volgens VOKA wordt de coronacrisis drie keer zo erg als de financiële crisis van 2008 en 2009. De lokale tak van de werkgeversorganisatie doet daarom een oproep aan lokale overheden in onze regio. VOKA Vlaams-Brabant wil dat gemeenten de belastingen voor bedrijven dit jaar zo laag mogelijk houden.

40 miljard euro. Zo groot is de schade die de Vlaamse bedrijven volgens VOKA nu al geleden hebben door de coronacrisis. Uit een rondvraag van de werkgeversorganisatie blijkt dat 3 op de 10 bedrijven hun omzet met een driekwart of zelfs meer zien dalen. De federale overheid nam al maatregelen om ondernemingen te beschermen, maar VOKA Vlaams-Brabant wil ook dat lokale overheden de ondernemingen in hun gemeente mee beschermen.

"Elke onderneming is een potentieel slachtoffer van deze crisis. Heel wat Vlaams-Brabantse gemeenten hadden het plan om de belasting op onroerende voorheffing op te trekken dit jaar", zegt Peter Van Biesbroeck van VOKA Vlaams-Brabant aan ROB-tv. "Het is onze vraag om die stijging een jaar uit te stellen."

Daarnaast wil VOKA Vlaams-Brabant dat gemeenten handelaars een uitstel van betaling verlenen voor de bedrijfsbelasting. Doen gemeenten dat niet, hoopt VOKA wel dat bedrijven afspraken kunnen maken over een afbetalingsplan. Tot slot vraagt de werkgeversorganisatie aan de gemeenten in onze regio om enkele andere belastingen dit jaar te laten vallen, waaronder de terrasbelasting.