65179_file6.jpg

Voka wil met Vliris meer samenwerking tussen Brussel en Vlaanderen

din 5 maa 2019

Voka Metropolitan pleit voor de oprichting van een nieuw politiek overlegplatform tussen Vlaanderen en Brussel. De Brusselse afdeling van de werkgeversorganisatie doopt dat samenwerkingsverband in zijn verkiezingsmemorandum Vliris en moet leiden tot meer overleg tussen Brussel en zijn omgeving op vlak van mobiliteit, arbeidsmarkt en ruimtelijke ordening.

Voka vindt dat binnen Vliris overlg moet komen over enkele belangrijke werven in Brussel en de Rand. Het denkt daarbij in de eerste instantie aan de verbreding van de Ring rond Brussel, waar het Brusselse Gewest en Vlaanderen nog altijd niet op één lijn zitten. Ook de aanleg van stadsrandparkings kan in Vliris besproken worden.

Voka wil de komende jaren 50.000 Brusselaars aan het werk raken. Het pleit daarom voor betere samenwerking tussen VDAB en Actiris, waar het ook een taak ziet voor Vliris. Vooral in de Rand is de krapte op de arbeidsmarkt groot. Voka wil dat meer Brusselaars naar jobs in Vlaanderen geleid worden. Ook wil het het aantal Brusselaars op de luchthaven van Zaventem verdubbelen tot 30 procent.

Ook op het vlak van ruimtelijke ordening moet Vliris een rol spelen. Het overlegorgaan moet de verdere ontwikkeling van bedrijvenzones aan de rand van Brussel waarborgen. Voka vreest namelijk dat de bevolkingsgroei in de hoofdstad ten koste zal gaan van de ontwikkeling van die bedrijvenzones.